Un studiu condus de oamenii de știință ai Universității McMaster, spune că un pesticid organofosfat folosit pe culturi ar putea fi parțial responsabil pentru epidemia globală de obezitate.

În experimentul făcut pe șoareci, cercetătorii au descoperit că clorpirifosul, care este interzis în Canada, dar utilizat pe scară în multe alte părți ale lumii, încetinește arderea caloriilor în țesutul adipos maro al șoarecilor.

Reducerea acestei arderi de calorii, un proces cunoscut sub numele de termogeneză indusă de dietă, determină corpul să stocheze aceste calorii în plus, favorizând obezitatea.

Oamenii de știință au făcut descoperirea după studierea a 34 de pesticide și erbicide utilizate în mod obișnuit în celulele grase brune și testarea efectelor clorpirifosului la șoarecii hrăniți pe bază de diete bogate în calorii.

„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este utilizată pentru a le stoca. Aceasta generează căldură și împiedică depunerea caloriilor. Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm „, a declarat autorul principal al studiului Gregory Steinberg, profesor de medicină la Centrul pentru Cercetări privind Metabolismul, Obezitatea și Diabetul de la Universitatea McMaster, Canada.

Steinberg a spus că clorpirifosul ar trebui să inhibe consumul de energie în grăsimile brune cu 40 de calorii în fiecare zi și poate declanșa obezitatea la adulți, ceea ce s-ar traduce într-o creștere suplimentară de cinci kilograme în greutate pe an.

El a spus că, deși mai multe toxine din mediu, inclusiv clorpirifos, au fost legate de creșterea ratei obezității atât la oameni, cât și la animale, majoritatea acestor studii au atribuit creșterea în greutate creșterii aportului de alimente și nu arderii caloriilor.

În timp ce utilizarea clorpirifosului pe alimente este interzisă în Canada, produsele importate pot fi tratate în continuare cu acest pesticide.

„Deși descoperirile nu au fost încă confirmate pe studiile pe oameni, un aspect important este că, ori de câte ori este posibil, consumați fructe și legume din surse sigure, din zona unde locuiți, iar dacă cumpărați produse importate, asigurați-vă că sunt spălate bine”, a încheiat Steinberg.

Studiul a fost publicat în revista științifică Nature Communications.

Material preluat și tradus de pe Medicalxpress.com.