Un studiu de neuroimagistică a arătat că obezitatea poate contribui la vulnerabilitatea țesutului neuronal în boala Alzheimer. Cercetătorii spun că menținerea unei greutăți sănătoase ar putea ajuta la păstrarea structurii creierului pentru cei aflați în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Noile cercetări de la Universitatea din Sheffield au arătat că supraponderalitatea reprezintă o povară suplimentară pentru sănătatea creierului și poate exacerba boala Alzheimer.

Studiul pionier de neuroimagistică a arătat că obezitatea poate contribui la vulnerabilitatea țesutului neuronal, în timp ce menținerea unei greutăți sănătoase în demența ușoară a bolii Alzheimer ar putea ajuta la conservarea structurii creierului.

Constatările, publicate în Journal of Alzheimer’s Disease Reports, subliniază impactul pe care îl poate avea supraponderalitatea la mijlocul vieții asupra sănătății creierului la vârste înaintate.

Autorul principal al studiului, profesorul Annalena Venneri de la Universitatea din Sheffield’s Neuroscience Institute și NIHR Sheffield Biomedical Research Center, a declarat: „Se crede că peste 50 de milioane de oameni trăiesc cu boala Alzheimer și, în ciuda a zeci de ani de studii inovatoare și a unui  nivel imens de efort în cercetare încă nu avem un remediu pentru această boală crudă.”

„Prevenirea joacă un rol foarte important în lupta împotriva bolii, este necesar să subliniem că acest studiu nu arată că obezitatea cauzează Alzheimer, dar ceea ce arată este că supraponderalitatea reprezintă o povară suplimentară pentru sănătatea creierului și poate exacerba boala.”

Annalena Venneri menționează că „bolile care cauzează demență, cum ar fi Alzheimer și demența vasculară, ascund în fundal mulți ani. Trebuie să începem să ne gândim la sănătatea creierului și la prevenirea acestor boli mult mai devreme. Este vitală educarea copiilor și adolescenților cu privire la povara supraponderalității asupra multimorbidităților, inclusiv bolile neurodegenerative.”

Cercetătorii de la Universitatea Sheffield și Universitatea din Finlanda de Est au examinat scanarea RMN a creierului de la 47 de pacienți diagnosticați clinic cu demență ușoară a bolii Alzheimer, 68 de pacienți cu insuficiență cognitivă ușoară și 57 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv.

Studiul nou a folosit trei tehnici complementare de calcul pentru a analiza anatomia creierului, fluxul sanguin și fibrele creierului.

Oamenii de știință au comparat mai multe imagini cerebrale și au măsurat diferențele din concentrațiile locale de țesuturi cerebrale pentru a evalua volumul de substanță gri – care degenerează în timpul apariției Alzheimerului – integritatea substanței albe, fluxul sanguin cerebral și obezitatea.

La pacienții cu demență ușoară, s-a găsit o asociere pozitivă între obezitate și volumul de substanță cenușie în jurul joncțiunii temporoparietale drepte. Acest lucru sugerează că obezitatea ar putea contribui la vulnerabilitatea neuronală la persoanele sănătoase din punct de vedere cognitiv și la cei cu insuficiență cognitivă ușoară.

De asemenea, în acest studiu s-a constatat că menținerea unei greutăți sănătoase în demența ușoară a bolii Alzheimer ar putea ajuta la conservarea structurii creierului în prezența vârstei și a pierderii în greutate legate de boală.

Co-autor al studiului, dr. Matteo De Marco de la Institutul de Neuroștiințe al Universității din Sheffield, a declarat: „Pierderea în greutate este de obicei unul dintre primele simptome în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, deoarece oamenii uită să mănânce sau să înceapă să mănânce pentru a lua alimente precum biscuiți sau chipsuri, în locul meselor mai nutritive.” 

„Am constatat că menținerea unei greutăți sănătoase ar putea ajuta la conservarea structurii creierului la persoanele care se confruntă deja cu demență ușoară a bolii Alzheimer. Spre deosebire de alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, oamenii nu se gândesc adesea la importanța nutriției în raport cu afecțiunile neurologice, dar aceste descoperiri arată că poate ajuta la conservarea structurii creierului. ”

 

Materialul este preluat de pe neurosciencenews.com.