Răspund mai bine pacienții obezi cu cancer la terapii decât ceilalți pacienți oncologi care nu au greutate în exces? O cercetătoare americană a fost mult timp interesată de modul în care sistemul imunitar este modificat de obezitate și de modul în care acest lucru afectează riscul și tratamentul cancerului, motiv pentru care a studiat mai îndeaproape subiectul.

Plecând de la ideea că pacientele obeze cu cancer de sân au adesea rezultate mai slabe decât pacientele slabe, în studiile unui nou tip de medicament imunoterapic cercetătoarea Liza Makowski, profesor la Departamentul de Medicină și la Centrul UTHSC de Cercetare a Cancerului, a investigat modul în care obezitatea are impact asupra imunoterapiei pentru a identifica potențialii biomarkeri ai succesului.

,,Pacienții obezi par să răspundă mai bine comparativ cu omologii lor mai slabi în unele tipuri de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul de ovar, anumite tipuri de cancer pulmonar și de rinichi. Nu este clar dacă această constatare este valabilă și pentru pacientele cu cancer mamar. Obezitatea este complexă, deoarece poate provoca atât inflamații, cât și să activeze căile care duc la imunosupresie”, a spus prof. dr. Makowski.

 

Material integral pe 360medical.ro