Predicția riscului cardiovascular este importantă pentru clinicienii care oferă îngrijire pacienților și pentru oamenii de știință care dezvoltă noi medicamente. Oamenii de știință pot folosi biomarkeri surogat ca semne că riscul de boli cardiovasculare (BCV) poate crește sau scădea.

În noul studiu, cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care oferă o predicție precisă și personalizată a bolii cardiovasculare. Aceștia au raportat descoperiri care arată că un test de sânge poate fi folosit pentru a prezice BCV.

Studiul, publicat în revista Science Translational Medicine, deschide ușa către planuri de tratament mai individualizate pentru BCV. De asemenea, poate îmbunătăți viteza cu care pot fi identificate și dezvoltate noi medicamente pentru BCV.

Biomarkeri surogat

Când se dezvoltă un nou medicament, oamenii de știință trebuie să se asigure că este atât eficient, cât și sigur. Acesta este un proces riguros care poate dura adesea mulți ani. Deși este important, acest lucru încetinește semnificativ viteza cu care pot fi dezvoltate noi medicamente și, de asemenea, crește costurile.

O modalitate de a crește viteza și de a reduce costul dezvoltării medicamentelor fără a sacrifica eficacitatea sau siguranța este utilizarea unui biomarker surogat ca predictor al riscului.

Dacă un surogat poate prezice riscul în mod fiabil, atunci unele etape ale studiilor clinice pot fi simplificate.

De găsirea unui surogat care poate prezice cu exactitate riscul anumitor boli pot beneficia și pacienții în mod direct. Dacă un clinician poate măsura un surogat de încredere, el poate preveni o boală înainte ca aceasta să se dezvolte, reducând riscurile pentru pacient.

Medical News Today a discutat cu dr. Stephen Williams, director medical la SomaLogic și autorul corespondent al prezentului studio, care a subliniat importanța surogatilor, în special pentru riscul de BCV.

„Biomarkerii surogat sunt «Sfântul Graal» în dezvoltarea medicamentelor și în medicina personalizată.”

„Pentru situațiile în care studiile clinice asupra rezultatelor cardiovasculare sunt necesare astăzi, un surogat permite ca medicamentele candidate nesigure sau ineficiente să fie terminate devreme și ieftin, sprijinind accelerarea medicamentelor sigure și eficiente. Participanții la studii nu trebuie să aibă evenimente sau să moară pentru a contribui la semnal.”

„În medicina personalizată, un surogat permite alocarea eficientă din punct de vedere al costurilor a tratamentelor către persoanele care au cea mai mare nevoie de ele și, potențial, crește gradul de utilizare a medicamentelor noi, mai eficiente, astfel încât rezultatele să fie îmbunătățite”, a mai spus dr. Williams.

Recomandarea FDA

În 2004, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a publicat un raport care recomandă cercetătorilor să identifice biomarkeri surogat care ar putea ajuta la dezvoltarea medicamentelor pentru BCV și să îmbunătățească îngrijirea individualizată a pacientului. Cu toate acestea, în anii care au urmat, acest lucru nu s-a întâmplat. Dr. Williams a explicat de ce a durat atât de mult pentru a realiza recomandarea FDA.

„Surogatele sunt foarte valoroase, dar au și consecințe mari pentru erori, de exemplu, aprobarea unui medicament nesigur sau ineficient. Ponderea dovezilor necesare este, prin urmare, foarte mare, pentru a avea încredere că valoarea lor în îngrijirea pacientului depășește consecințele potențiale pentru erori.”

Dr. Williams a subliniat că un surogat trebuie să fie capabil să facă trei lucruri: în primul rând, să prezică cu exactitate rezultatele clinice probabile; în al doilea rând, să se poată schimba pe măsură ce riscurile potențiale se schimbă; și în al treilea rând, munca indiferent care a fost factorul de risc. „Este destul de comun să îndeplinești punctul 1, de exemplu, predicția riscului prin abordările inteligenței artificiale la dosarele medicale sau combinații de factori de risc ori factori genetici. Dar, în mod obișnuit, acești factori nu pot îndeplini totodată punctul 2, așadar fii încrezător ca răspuns la schimbarea riscului.”

„Aceasta se datorează fie faptului că factorii de risc sunt imuabili, neschimbători, de exemplu, istoricul genetic, demografic sau medical, fie faptului că sunt inverse cauzal, de exemplu, inteligența artificială aplicată înregistrărilor medicale selectează în mod obișnuit numărul de medicamente pe care le folosește un pacient ca predictor de risc, deci renunțarea cuiva la toate medicamentele ar crea în mod paradoxal și greșit o predicție a unui risc mai mic.”

5.000 de proteine ​​analizate

Pentru a dezvolta testul, dr. Williams și colegii săi au analizat mostre de plasmă de sânge de la 22.849 de persoane. Ei au studiat 5.000 de proteine ​​din aceste probe și, folosind învățarea automată, au identificat 27 de proteine ​​care, împreună, ar putea prezice riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă sau deces pe o perioadă de 4 ani.

Dr. Rebekah Gundry, profesor și vicepreședinte al Departamentului de Fiziologie Celulară și Integrativă de la Centrul Medical al Universității din Nebraska, a spus că, din punct de vedere clinic, aceste constatări sunt potențial foarte importante. „A avea un panou de 27 de markeri care ar putea fi utilizați pentru a prezice riscul cardiovascular ar fi o îmbunătățire față de calculatoarele actuale de scor de risc, cum ar fi colesterolul ridicat, care poate servi ca indicator pentru noi toți ca medie, dar este un predictor slab pentru individ și nu oferă informații bune cu privire la momentul când este probabil să apară un eveniment cardiovascular.”

Dr. Gundry a mai spus că descoperirile acestea ar ajuta în scopul prevenirii bolii înainte ca aceasta să necesite un tratament semnificativ. „Un obiectiv major al cercetării cardiovasculare este de a găsi noi modalități de a prezice rezultatele pacienților cât mai curând posibil după începerea bolii, deoarece prevenirea este întotdeauna mai ușoară decât anularea. Practic, vrem să știm ce se va întâmpla cu un preaviz suficient pentru a putea schimba rezultatul.”

„Un simplu test de sânge care oferă informații despre toate rezultatele cardiovasculare majore și decesele ar avea un impact extraordinar asupra deciziilor clinice cu privire la momentul și natura intervențiilor pentru a preveni sau a întârzia progresia ulterioară a bolii cardiovasculare.” – Dr. Gundry

„Proteinele joacă roluri critice, motiv pentru care au fost folosite atât de eficient ca indicatori. Studiul realizat de Williams și colegii săi oferă dovezi că măsurarea simultană a unui grup de proteine ​​circulante, inclusiv proteine ​​asociate anterior cu boli cardiovasculare și cele fără asocieri cunoscute anterior, ar putea oferi o cale de a prezice rezultatele cardiovasculare”, a mai spus dr. Gundry.

 

Sursa: medicalnewstoday.com