Într-un studiu care a folosit modele experimentale și biopsii ale țesutului adipos de la persoane obeze, s-a descoperit că blocarea unui receptor specific al moleculei neuropeptidei Y (NPY), care ajută corpul nostru să-și regleze producția de căldură, ar putea crește metabolismul grăsimilor și preveni acumularea de kilograme.

Receptorul Y1 acționează ca o„ frână” pentru generarea de căldură în organism. În studiul nostru, am constatat că blocarea acestui receptor în țesuturile grase a transformat grăsimea care stoca energia în grăsime care ardea energie, astfel s-a redus creșterea în greutate”, menționează Dr. Yan-Chuan Shi, autorul studiului.

„Majoritatea medicamentelor actuale utilizate pentru tratarea obezității vizează creierul, utilizate pentru a suprima pofta de mâncare, dar care pot avea efecte secundare. Studiul relevă o abordare alternativă care vizează țesuturile adipoase în mod direct, care ar putea fi un mod mai sigur pentru prevenirea și tratarea obezității”, adaugă Dr. Shi.

Autorii studiului au investigat receptorii Y1 controlați de molecula NPY, care este eliberată în organism în condiții de foame și care reduce nivelul de energie și crește stocarea de grăsimi. Echipa a descoperit că receptorii Y1 au fost produși la niveluri mai ridicate în țesutul adipos al persoanelor obeze.

Cercetătorii au blocat apoi receptorul Y1 folosind, într-un experiment pe șoareci obezi, tratamentul BIBO 3304.

„În studiul nostru, am constatat că șoarecii cărora li s-a administrat tratamentul cu BIBO 3304 și care au avut o dietă bogată în grăsimi au luat cu aproximativ 40% mai puțin în greutate în decurs de șapte săptămâni, în comparație cu șoarecii care au avut doar o dietă bogată în grăsimi. Această reducere semnificativă a creșterii în greutate corporală a fost cauzată de o creștere a generării de căldură corporală și de o reducere a masei grase”, spune Dr. Shi.

Cercetătorii spun că o parte esențială a studiului a fost să demonstreze că tratamentul experimental cu BIBO 3304 nu a traversat bariera hematoencefalică și că efectele anti-obezitate ale blocării căilor receptorilor Y1 nu au avut loc prin creier, ci numai în țesuturile periferice.

„Studiul nostru este o dovadă că blocarea receptorilor Y1 în țesuturile periferice fără a afecta sistemul nervos central este eficientă în prevenirea obezității prin stimularea producției de căldură corporală. Poate fi o nouă abordare terapeutică, care este potențial mai sigură decât medicamentele actuale”, încheie co-autorul studiului, Prof. Herbert Herzog, Institutul de Cercetări Medicale Garvan.

Studiul a fost publicat în revistă științifică Nature Communications.

 Sursa materialului Sciencedaily.ro