Obezitatea se instalează ca urmare a consumului excesiv de calorii pe termen lung. Corpul nu are nevoie de tot acest surplus și îl stochează ca grăsime. Pe termen lung, depozitele de grăsime se tot acumulează, ducând la obezitate și, în cele mai grave cazuri, al obezitate morbidă. Simptomele obezității au fost identificate ca precursori ale unor boli grave, de multe ori fatale.

Obezitatea și indicele de masă corporală

Principala metodă de diagnosticare a obezității și de comparare a nivelului de creștere în greutate cu severitatea obezității este sistemul specific de măsurare numit indice de masă corporală, sau IMC.

 

IMC și stadiul greutății

  • Sub 18.5 – subponderal
  • 18.5 – 24.9 – normal
  • 25.0 – 29.9 – supraponderal
  • peste 30 – obez

 

Există mai multe grade de obezitate, în funcție de gravitate. Un IMC între 30.0-35.0 este considerat gradul 1 de obezitate, 35.0-39.9 este considerat obezitate de grad 2, iar peste 40.0 obezitate de grad 3, denumită adesea ”severă” sau ”extremă”.

Totuși, IMC-ul nu măsoară cu acuratețe conținutul de grăsime al corpului. De exemplu, unii atleți a căror masă musculară cântărește mult, ar putea fi încadrați la obezitate, deși corpul lor are foarte puțină grăsime.

Simptome frecvente

Deși câteva kilograme în plus par inițial neimportante, acumularea lor în timp poate duce la probleme grave de sănătate.

La adulți, simptomele obezității pot afecta viața de zi cu zi: acumularea de grăsime excesivă, mai ales în jurul abdomenului, împiedicând mișcarea (aplecare, răsucire etc); dificultăți de respirație; transpirații mai abundente decât de obicei; sforăit și probleme cu somnul; probleme ale pielii cauzate de acumularea de umezeală în pliurile pielii; imposibilitatea de a face anumite operațiuni fizice simple; oboseală; durere, mai ales a spatelui și articulațiilor; impact psihologic negativ: depresie, respect de sine scăzut, izolare socială, rușine

La copii și adolescenți se manifestă ca simptome ale obezității tulburările de alimentație, depozitele de grăsime (mai ales în zona pieptului), apariția vergeturilor pe șolduri și pe spate, acanthosis nigricans, dificultăți de respirație în timpul activităților fizice, apnee de somn,

constipație, reflux gastro-intestinal, respect de sine scăzut, pubertate precoce la fete și întârziată la băieți, probleme ortopedice (șold dislocat, platfus).

Persoanele cu obezitate morbidă se luptă cu activitățile zilnice obișnuite, cum este mersul. Și funcțiile de bază ale organismului le sunt afectate, respirația, de exemplu, fiind dificilă. În plus, există un risc crescut pentru apariția unor boli grave.

Simptome rare

La copii se poate instala obezitatea precoce din cauza unor tulburări genetice rare, cauzate de disfuncționalități ale genelor care reglează apetitul și consumul de energie:

  • deficit de pro-opiomelanocortină (POMC): simptomele includ hiperfagie, sau foame extremă încă din pruncie, obezitate precoce, probleme hormonale, ca insuficiență adrenală
  • deficit de receptor de leptină (LEPR): simptomele includ hiperfagie, obezitate precoce severă, hipogonadism hipogonadotropic (testiculele sau ovarele produc puțini hormoni sexuali, sau chiar nu produc deloc, din cauza problemelor glandei pituitare sau hipotalamusului)
  • sindromul Bardet-Biedl (BBS): simptomele include obezitate precoce, hiperfagie, tulburări de vedere, polidactilie (un deget în plus), afecțiuni renale.