Componente importante ale alimentației, vitaminele sunt micronutrienți organici care intră în compoziția alimentelor, esențiali pentru desfășurarea funcțiilor organismului, care nu sunt sintetizați de organism sau sunt sintetizați în cantități insuficiente. Alimentele animale sau vegetale conțin tipuri și cantități de vitamine variabile, de aceea carența unui aliment se poate asocia cu deficiențe de vitamine. Alimentația variată asigură necesarul de vitamine fără a se impune suplimentarea acestora.

Descoperirea vitaminelor s-a produs într-o perioadă când doar 4 factori alimentari erau considerați esențiali pentru organism: proteinele, glucidele, lipidele și mineralele. La începutul secolului XX s-au intensificat cercetările privind descifrarea componentelor alimentației fiziologice și a crescut interesul pentru identificarea acestor factori alimentari esențiali numiți vitamine. Termenul de „vitamină” este asociat cu numele lui Casimir Funk, biochimist de origine poloneză, pregătit în universități europene.

Studii experimentale pe modele animale au demonstrat rolul esențial al vitaminelor pentru organism, iar mai târziu a fost descrisă structura chimică a vitaminelor.

 

Materialul integral pe Sanatateabuzoiana.ro