Se știe că scăderea în greutate prin modificări ale stilului de viață și de alimentație, prin medicamentație sau operație, reduce inflamațiile sistemice și locale, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ameliorează mediul protrombotic. Însă efectele asupra sistemului cardiovascular sunt inconsistente.

”Paradoxul obezității” poate oferi unele explicații, ilustrând în același timp natura eterogenă a bolilor cardiovasculare în obezitate. Mai multe studii au raportat o reducere a mortalității din cauze cardiovasculare în rândul persoanelor obeze și supraponderale comparativ cu indivizii cu greutate normală. Aceste rezultate arată că IMC nu este un sistem de măsură adecvat pentru disfuncția metabolică asociată cu obezitatea și nici nu oferă informații cu privire la compoziția corpului, distribuția grăsimii și starea cardiovasculară.

Există o legătură strânsă între masă corporală scăzută și boli cardiovasculare, între cantitate crescută de țesut adipos subcutanat abdominal și visceral și boli cardiovasculare, între stare cardiovasculară precară și boli cardiovasculare. Dacă se folosește raportul dintre șolduri și talie, în loc de IMC, se observă o creștere graduală a riscului de infarct miocardic.

Cu excepția unor studii asupra dietei, cercetările care examinează efectul scăderii în greutate asupra bolilor cardiovasculare nu au examinar în mod clar efectul asupra prevenției primare și secundare.

În loc de concluzii

Procesele care duc la boli cardiovasculare în obezitate sunt multiple, complexe și înțelese doar parțial, deși baza de dovezi este în creștere. Cee ce este cunoascut este faptul că adipozitatea ectopică în exces provoacă inflamații și mediu pro-trombotic, ceea ce creează terenul perfect pentru dezvoltarea aterotrombozei și bolilor cardiovasculare.

Scăderea în greutate cu circa 10% are efecte pozitive asupra stării aterotrombotice prin reducerea inflamației, îmbuntățirea sensibilității la insulină, reducerea potențialului trombotic, odată cu ameliorarea celorlalți factori de risc cardiovascular, precum hipertnesiunea, hiperglicemia, dislipidemia.