Atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât reușeșee să ardă în timpul activităților zilnice, aceste calorii în plus se tot adună și, pe o pe termen lung, duc la creșterea în greutate.

Însă nu doar caloriile sau stilul sedentar de viață sunt de vină, ci și cauze care nu pot fi controlate. Printre acestea se numără factorul genetic, care poate afecta modul în care organsimul procesează mâncarea și o transformă în energie, sau o stochează sub formă de grăsime. Înaintarea în vârstă, care provoacă scăderea masei musculare și încetinirea metabolismului, contribuie la acumularea de kilograme în plus. Lipsa somnului poate duce la modificări hormonale care dau senzația de foame și poftă pentru alimente hipercalorice. Kilogramele în plus acumulate în sarcină pot fi greu de dat jos ulterior, conducând la instalarea obezității.

Și anumite afecțiuni pot duce la creșterea în greutate, respectiv instalarea obezității, cum sunt:

  • sindromul de ovar polichistic, care provoacă un dezechilibru hormonal
  • sindromul Prader-Willi, o afecțiune rară apărută la naștere, care dă senzație excesivă de foame
  • sindromul Cushing, care dă niveluri crescute de cortizon (hormonul stresului)
  • hipotiroidism (tiroidă puțin activă), în care tiroida nu produce suficienți hormoni
  • osteoartrita și alte afecțiuni care provoacă durere și duc la scăderea activității fizice

Riscurile de obezitate

Un amestec complex de factori poate crește riscul unei persoane de a deveni obeză.

Moștenirea genetică poate însemna că unele persoane au dificultăți în a pierde din greutate. Mediul și comunitatea de acasă, de la școală, sau de la locul de muncă poate influența cum și ce mănâncă o persoană și cât de activă este ea. Factorii psihologici sunt de asemenea foarte importanți. Depresia, de exemplu, poate provoca creșterea în greutate, dacă persoana afectată apelează la mâncare pentru a obține confort emoțional. Unele antidepresive pot crește riscul de a lua în greutate. Renunțarea la fumat este o idee bună, dar unele persoane pot lua în greutate, chiar excesiv. Din acest motiv ar fi bine ca fumătorul care vrea să se lase de fumat să se concentreze pe o dietă sănătoasă și sport, măcar în perioada inițială de renunțare. Și medicamentele, ca steroizii sau pilulele anti-sarcină pot crește riscul de a lua în greutate.

Diagnosticarea obezității

Deși indicele de masă corporală este cel mai cunoscut instrument de evaluare a grăsimii din corp, acesta măsoară doar la modul general relația dintre greutate și înălțime. Alte măsurători, mai precise, ale grăsimii corporale și distribuției ei sunt testele de grosime a faldului de piele, comparația dintre talie și șold și testele de screening, ca ultrasunetele, computer-tomograf, RMN.

Pe lângă aceste teste, medicul ar putea cere și altele, pentru depistarea riscurilor legate de obezitate: teste de sânge pentru evaluarea colesterolului și glicemiei, teste de funcționare a ficatului, screening de diabet, teste de tiroidă, teste de inimă (EEG, EKG).