Este cunoscut faptul că obezitatea reprezintă un factor independent de risc pentru bolile cardiovasculare și una dintre principalele cauze ale riscului crescut pentru boli ca dislipidemie, rezistență la insulină, hipertensiune arterială și ateroscleroză, atât la adulți, cât și la copii.

Obezitatea și conținutul crescut de țesut adipos influențează patogeneza aterosclerozei. Țesutul adipos, care este, de fapt, un organ dinamic, poate fi împărțit în țesut adipos alb și țesut adipos maro și este asociat cu procese inflamatorii și metabolice. Țesutul adipos alb secretă peptide și proteine care reglează starea biologică și fiziologică și joacă un rol important în obezitate, rezistență la insulină, arteroscleroză și boli cardiovasculare.

Adiponectina este o peptidă produsă în țesutul adipos și care se găsește în cantități mari la persoanele cu greutate normală. Obezitatea este o stare inflamatorie cu surplus de țesut adipos și nivel scăzut de adiponectină, ceea ce limitează abiltatea de a combate inflamația. Această dereglare a adipocitelor contribuie la dezechilibrul homeostazei organismului și a mecanismelor pro și anti inflamatoare, ceea ce contribuie la complicațiile metabolice și cardiometabolice induse de obezitate.

În paralel cu dezvoltarea obezității, inflamațiile se manifestă nu doar în țesutul adipos, ci și în pancreas sau în alte țesuturi. Această stare inflamatorie poate fi depistată precoce la adolescenții cu sindrom metabolic. S-a putut stabili o relație clară între bomarkerii inflamației și episoadele cardiovasculare.

În plus, obezitatea duce la rezistență la insulină și disfuncție endotelială din cauza formării produselor metabolice derivate din lipide, hormoni și citokine proinflamatorii. Disfuncția endotelială este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, ca ateroscleroza, hipertensiunea, hiperlipidemia și rezistența la insulină. Și țesutul perivascular adipos, în special al persoanelor obeze, pare să constribuie la starea de inflamație locală, ceea ce oferă o nouă legătură între țesutul adipos și bolile vasculare.

Persoane obeze, dar metabolic sănătoase

Persoanele obeze, dar cu un metabolism sănătos nu prezintă risc cardiometabolic, nici tulburări asociate în mod obișnuit obezității (ca rezisteța la insulină, diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie).

Există însă diferite alte criterii care definesc starea de sănătate metabolică: tensiunea arterială, trigliceridele, colesterolul (total, HDL, LDL), glucoza plasmatică, evaluarea modelului homeostatic, grăsimea viscerală și depunerile de grăsime ectopică.

Cercetările de până acum nu sunt concludente în ceea ce privește riscul pe termen lung al persoanelor obeze cu metabolism sănătos. Nu se știe cu precizie dacă aceste persoane pot dezvolta în timp comorbidități metabolice și/sau mecanice, sau riscul lor este același ca al persoanelor cu greutate normală.

Un alt domeniu de interes în ceea ce privește obezitatea și bolile cardiovasculare este reprezentat de compoziția microbiotei umane. Obezitatea pare să aibă legătură, măcar parțial, cu episoadele cardiovasculare din cauza unui dezechilibru între microbiomi protectori și nocivi, care poate determina o inflamație scăzută și poate afecta sistemul imunitar.