Reţeaua de sănătate REGINA MARIA iniţiază primul studiu care evaluează răspunsul imun al organismului la vaccinarea împotriva COVID-19.

La începutul acestui an, au fost aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vaccinuri care şi-au dovedit eficienţa şi siguranţa împotriva COVID-19, iar campania de vaccinare a început cu succes şi în România. În continuare este important de urmărit cât de protejată este populaţia vaccinată din România împotriva infectării cu SARS-CoV-2. REGINA MARIA, beneficiind de suportul ştiinţific al Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, îşi propune să evalueze dinamica anticorpilor post vaccinare.

Campania de vaccinare din România este un succes, cu peste 500.000 de persoane vaccinate până în acest moment. România se situează în Top 6 din Europa în ceea ce priveşte media vaccinurilor zilnice. Un procent de aproximativ 2,5% din populaţia ce necesită vaccinare a fost deja vaccinată, iar estimările arată faptul că 10,4 milioane de români se vor putea vaccina până la finalul lunii noiembrie.

REGINA MARIA va testa, într-o primă etapă a studiului, un eşantion de 300 de angajaţi care au fost deja vaccinaţi anti COVID-19. Măsurarea titrului de anticorpi se va realiza la o săptămână de la a doua doză de vaccin şi se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat şi în procesul de testare a eficienţei vaccinului în studiile clinice. Pentru a urmări evoluţia post-vaccinare, se va măsura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate şi performante metode de testare imunologică.

„În prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscenţă este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă şi fiabilă. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectaţi cu cea mai mare acurateţe anticorpii specifici anti S SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferenţe cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim să venim cu un aport de date care să evidenţieze în dinamică evoluţia titrului de anticorpi obţinuţi în urma vaccinării împotriva COVID-19”, declară Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Studiul va permite analizarea în dinamică a evoluţiei nivelului de anticorpi obţinuţi post vaccinare. Acest demers vine în completarea studiului realizat anul trecut de Reţeaua de sănătate REGINA MARIA, în care a fost investigat răspunsul imun al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Studiul desfăşurat în perioada august – septembrie 2020 de Reţeaua de sănătate furniza date importante despre modul în care forma de boală sau vârsta pacienţilor care au trecut prin COVID-19 influenţează dezvoltarea unui răspuns imun detectabil. Rezultatele au indicat faptul că 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării.