Numărul persoanelor subnutrite a crescut la aproximativ 768 milioane, potrivit unui raport al ONU cu mai multe agenții.

Nivelul foametei și malnutriției mondiale s-a înrăutățit dramatic anul trecut, cea mai mare parte a creșterii fiind probabil cauzată de pandemia COVID-19, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat luni.

Numărul persoanelor subnutrite a crescut la aproximativ 768 milioane – echivalent cu 10% din populația lumii și o creștere de aproximativ 118 milioane față de 2019, se arată în raportul publicat de agențiile ONU, inclusiv Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Din păcate, pandemia continuă să expună punctele slabe ale sistemelor noastre alimentare, care amenință viața și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume. Nici o regiune a lumii nu a fost scutită ”, au scris șefii celor cinci agenții ONU în Cuvântul înainte de acest an, avertizând despre„ un moment critic ”.

În timp ce mai mult de jumătate din toți subnutriții (418 milioane) trăiesc în Asia, Africa a reprezentat cel mai mare salt în cazuri – mai mult decât dublu față de orice altă regiune – la 21% din populație. Se estimează că mai mult de o treime din populația continentului – 282 milioane – ar fi subnutriți, se arată în raport.

Dintre victime, copiii rămân cei care plătesc cel mai mare preț, a continuat raportul, cu mai mult de 149 de milioane mai puțin decât vârsta de cinci ani estimată a fi afectată de o creștere atenuată.

Obiectivul ONU de dezvoltare durabilă

Raportul, prima evaluare cuprinzătoare a insecurității alimentare și a nutriției de la apariția pandemiei în decembrie 2019, spunea că foamea se răspândea în întreaga lume chiar înainte de pandemie, alte cauze majore ale insecurității alimentare fiind conflictul, recesiile economice și extremele climatice.

 

Raportul spune că cea mai puternică creștere a foamei a venit în Africa, unde se estimează că 21% dintre oameni sunt subnutriți [File: Tiksa Negeri/Reuters]

Ediția din 2021 a „The State of Food Security and Nutrition in the World” a estimat că, pe baza tendințelor actuale, obiectivul ONU de dezvoltare durabilă a foametei zero până în 2030 va fi ratat de o marjă de aproape 660 de milioane de oameni.

Acest număr este cu 30 de milioane mai mare decât într-un scenariu în care pandemia nu a avut loc.

„Cele mai grave temeri ale noastre se împlinesc. Inversarea unor astfel de niveluri ridicate de foame cronice va dura ani, dacă nu decenii ”, a declarat economistul-șef al PAM, Arif Husain.

Raportul a recomandat factorilor de decizie să întreprindă o serie de acțiuni pentru prevenirea subnutriției, cum ar fi încorporarea politicilor umanitare, de dezvoltare și de consolidare a păcii în zonele de conflict; consolidarea rezilienței celor mai vulnerabili la adversități economice; și combaterea sărăciei și a inegalităților structurale.

După scăderea de câteva decenii, insecuritatea alimentară a crescut de la mijlocul anilor 2010, în special în țările afectate de conflicte, extreme climatice, recesiuni economice sau lupta împotriva inegalităților ridicate.

Cu toate acestea, creșterea de anul trecut a fost egală cu cea a celor cinci ani anteriori combinați.