”Dieta nesănătoasă în rândul copiilor este o problemă globală, 124 de milioane de copii având probleme de greutate,  suprapondere sau obezitate. În România, rata obezității este de 15% la băieți și 9% la fete. Copiii cu obezitate sunt expuși riscului de a dezvolta boli cronice, inclusiv hipertensiune arterială, diabet, tulburări de somn și afecțiuni psihosociale, cum ar fi stima de sine scăzută, anxietate și tulburări de comportament” ne-a declarat prof. dr. Veronica Mocanu, fondatoarea programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoșiîn mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Obezității.

”Educația nutrițională la vârsta copilăriei reprezintă o abordare atractivă de dezvoltare a unor comportamente alimentare sănătoase. Intervențiile nutriționale realizate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani au potențialul de a promova dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase care pot fi menținute de-a lungul vieții. De asemenea, furnizarea de educație nutrițională pentru personalul din grădinițe și școli primare reprezintă o strategie de îmbunătățire a cunoștințelor nutriționale ale copiilor. Astfel, profesorii au un rol major în dezvoltarea și  promovarea obiceiurilor sănătoase pe tot parcursul vieții la elevi și familiile lor.

Oportunitățile educaționale legate de alimentația nutritivă și stilul de viață sănătos pentru a preveni obezitatea sunt rare în România. Programul ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”, care are 10 ani de activitate, își propune îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani din regiunea Moldovei prin activități educaționale de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase” este de părere prof. dr. Veronica Mocanu.

Despre Programul ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”

Este unicul program din țară care folosește un pachet educațional destinat unui disciplinei opționale de educație pentru un stil de viață sănătos. Pachetul educațional cuprinde un suport educațional (260 pagini) și ghidurile pentru profesorii din ciclurile preșcolar și primar. Fiecare din cele opt unități din manual, conține 4 lecții grupate pe o tematică:

  1. Bucate din Traista cu sănătate (alimentație sănătoasă),
  2. Jocuri din Traista cu sănătate (activitate fizică),
  3. Sfaturi fermecate din Traista cu sănătate (igienă) și
  4. Pietre nestemate din Traista cu sănătate (valori morale și civice).

Cărțile în format flip pdf pot fi răsfoite pe platforma www.traditii-sanatoase.ro. Manualul digital de pe platformă oferă copiilor o variantă amuzantă de învățare.

În cadrul programului sunt organizate Atelierele ”Traista cu sănătate în practică” pentru elevi, părinți și profesori. Profesorii primesc gratuit formare pentru predarea disciplinei opționale în cadrul unor cursuri de 30 ore organizate prin Casa Copului didactic Iași.

Orașul Iași a fost premiat de Comisia Europeană pentru inițiativa ”Traista cu sănătate”, program coordonat de Fundația Tradiții Sănătoase, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Primăria Iași și Nestlé for Healthier Kids.

Mesaj transmis de prof. dr. Veronica Mocanu de la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași cu prilejul Zilei Mondiale a Obezității.

Ziua Mondială a Obezității este sărbătorită în fiecare an în data de 4 martie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial. Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.