O cantitate mai mare de grăsime corporală, indiferent dacă este determinată de procent, masa de grăsime, indicele de masă grasă sau țesutul adipos visceral, a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate în rândul adulților, conform datelor unui studiu.

Studiul a fost realizat de către cercetători ai Centrului de Cercetare a Determinanților Sociali ai Sănătății, de la Universitatea de Științe Medicale Semnan și Departamentul de Nutriție Comunitară de la Școala de Științe Nutriționale și Dietetică, de la Universitatea de Științe Medicale din Teheran, Iran și a fost publicat în International Journal of Obesity.

Pentru acest studiu, cercetătorii au căutat în PubMed, Scopus și Web of Science studii prospective publicate până în iunie 2021 despre relația dintre procentul de grăsime corporală și riscul de mortalitate de toate cauzele, în populația generală. Cercetătorii au identificat 35 de studii de cohortă prospective cu 923.295 de participanți și 68.389 de decese.

Pentru fiecare creștere de 10% a grăsimii corporale, riscul de mortalitate de orice cauză a crescut cu 11% (HR = 1,11; 95% CI, 1,02-1,2) la populația generală de adulți. În plus, riscul de mortalitate de orice cauză a crescut cu 6% pentru fiecare creștere cu 5 kg a masei de grăsime (HR = 1,06; 95% CI, 1,01-1,12) și cu 11% pentru fiecare creștere cu 2 kg/m2 a indicelui de masă grasă (HR = 1,11; 95% CI, 1,06-1,16) și 17% pentru fiecare creștere cu 1 a țesutului adipos visceral.

„Tehnologia precisă, cum ar fi CT și DXA sau metode alternative care reprezintă o estimare indirectă a conținutului de grăsime corporală, cum ar fi analiza impedanței bioelectrice (BIA) sau ecuațiile validate, pot prezenta o estimare mai precisă a depozitelor de grăsime corporală”, a spus Dr. Ahmad Jayedi.

Cercetătorii au observat o asociere între procentul de grăsime corporală și masa de grăsime și riscul de mortalitate de orice cauză. Cel mai scăzut risc de mortalitate de orice cauză a fost la un procent de grăsime corporală de 25% și o masă de grăsime de 20 kg. Cercetătorii au observat, de asemenea, puține dovezi ale eterogenității între subgrupuri.

 

Asocierile  dintre grăsimea corporală și mortalitate au fost mai relevante în studiile cu durată mai lungă, cele care au exclus participanții cu boli cardiovasculare prevalente și cancer la momentul inițial și cele care nu au inclus fumătorii  în analizele de subgrup. Aceste asocieri au fost mai puțin relevante în studiile care au fost ajustate pentru potențiali factori mediatori. Acest lucru a sugerat un impact al cauzalității inverse, al confuziei și al supraajustării în unele studii, au scris cercetătorii.

„Sunt necesare studii suplimentare cu durate mai lungi de urmărire și o dimensiune mai mare a eșantionului pentru a clarifica potențiala confuzie reziduală prin fumat și cauzalitatea inversă”, au scris ei.

 

Sursa: Healio.com