Asociația pentru Promovarea Nutriției Sănătoase din Iași (APNS) împreună cu o echipă de nutriționiști-dieteticieni, proaspăt absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, precum și cu studenți voluntari din cadrul aceleiași universități, au pus bazele primului proiectului numit „Nutriție de la mic la mare” desfășurat exclusiv la Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Iași.

La finalul primei etape de screening nutrițional și oftalmologic, o serie de copii au fost depistați cu afecțiuni oftalmologice și au fost direcționați către cabinetul STEREOPSIS, unde au primit consultatie gratuită din partea doamnei Prof. Univ. Dr. Camelia Bogdănici. De asemenea, în urma screeningului nutrițional, datele statistice ne arată că, din cei peste 600 de copii evaluați, 13% sunt supraponderali și 15% sunt obezi.

 “Putem spune ca ne confruntăm cu o pandemie de obezitate, care afectează inclusiv copiii. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 1 din 3 copii din spațiul european sunt supraponderali sau obezi. 

 Noi, nutriționiștii-dieteticieni dorim să ne facem datoria de a promova un stil de viață sănătos în rândul populației. Însă, deoarece copiii de astăzi sunt adulții de mâine, considerăm importantă educația nutrițională cât mai timpurie. Așa că primul proiect se adresează copiilor de la grădiniță până la clasa a VIII-a, precum și familiilor acestora. Obiectivul este acela de a corecta obiceiurile alimentare familiale. 

Activitatea noastră nu ar fi fost posibilă fără implicarea necontenită a doamnei Prof. Univ. Dr. Camelia Bogdănici și a rezidenților de la Oftalmologie, coordonați de dumneaei. De asemenea, nutriționiștii-dieteticieni și studenții voluntari au fost zi de zi alături de noi în primul nostru proiect. Pe această cale, le mulțumim tuturor cu toată recunoștința”, a transmis Iulia Margasoiu, nutriționist-dietetician și bioinginer medical, fondatoare a Centrului de Nutriție Clinică și vicepreședinte al APNS.

În prezent, se pregătește partea a doua a proiectului: intervenția multidisciplinară a cazurilor de obezitate identificate. Aceasta presupune programe de educație nutrițională online, educație fizică și consiliere psihologică. Nutriționiști-dieteticieni, antrenori de fitness și psihologi se vor ocupa de intervenție.

Asociația pentru Promovarea Nutriției Sănătoase din Iași (APNS) s-a înființat din dorința de a imbunătăți stilul de viață al celor mici și celor mari deopotrivă, care în ultimii ani a devenit tot mai dezechilibrat.

Asociația a luat naștere alături de colegele cu care am absolvit specializarea Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași: Corina Bogdănici (președinte APNS) și Andreea Mironeasa (secretar APNS). Astfel, am luat împreună o inițiativă unică în zona estică a României, și anume abordarea multidisciplinară a cazurilor de obezitate infantilă”, a conchis Iulia Margasoiu, vicepreședinte al APNS.