Un articol recent apărut în International Journal of Management, Economics and Social Sciences (IJMESS) analizează modul în care rețelele sociale, în special Twitter, sunt utilizate în educația și promovarea sănătății. Promovarea unui mod de viață sănătos și educarea populației în această privință generează cunoștințe și metode care ajută oamenii să prevină afecțiunile, printre care se numără și obezitatea. Rețele sociale au devenit un mediu eficient, care încurajează participarea persoanelor dintr-o comunitate, indiferent de vârstă, statut social, sau localizare. Peste 2 miliarde de persoane au conturi active pe rețelele sociale.

Twitter a fost lansat în 2006 și permite utilizatorilor să interacționeze prin mesaje scurte, numite tweet-uri. Având foarte mulți utilizatori activi, Twitter a putut fi folosit pentru studierea consumului de antibiotice, pentru monitorizarea depresiei și schizofreniei și pentru evaluarea susținerii oferite pacienților cu cancer.

Studiul prezentat în articol a urmărit să exploreze și să descrie percepția, atitudinea și comportamentul oamenilor cu privire la obezitate și supraponderabilitate prin prisma tweet-urilor trimise de aceștia.

Studiul a identificat trei percepții diferite ale publicului larg asupra obezității: stigmatizarea obezității, cauzele obezității și atitudinea pozitivă și emoțiile legate de obezitate. Rezultatele acestui studiu oferă resurse importante pentru profesioniștii din sănătate și promotorii unui stil de viață sănătos.

Stigmatizarea obezității

Deși persoanele care stigmatizează obezitatea par conștiente de faptul că supraponderabilitatea este nesănătoasă, iar obezitatea este dăunătoare și poate crea probleme de sănătate fizică și mentală, se declară enervate de persoanele obeze care se simt confortabil cu greutatea pe care o au și cred că modelele supraponderale nu au trebui prezentate. În același timp sunt de părere că persoanele obeze trebuie să mănânce mai sănătos, pentru a slăbi.

Cauzele obezității

Persoanele care s-au încadrat în acest grup cred că alimentația nesănătoasă duce la obezitate, mai degrabă decât lipsa de mișcare și nu sunt de acord cu afirmația că obezitatea este o problemă a oamenilor avuți. De asemenea cred că obezitatea poate fi cauzată și de stres și de tulburări de alimentație. În general, aceste persoane consideră că o alimentație sănătoasă este treaba fiecărui individ în parte și nu vina unei companii de fast-food sau a industriei alimentare. În plus, există un consens cu privire la atitudinea față de obezitate: referirea la obezitate ca fiind o boală, sau atacarea persoanelor obeze nu le va ajuta pe acestea să piardă în greutate sau să facă alegeri mai sănătoase în alimentație.

Atitudinea și emoțiile pozitive cu privire la obezitate

Persoanele care au prezentat aceste caracteristici au un discurs de încurajare și acceptare pentru persoanele cu greutate peste normal. Însă aceștia sunt de părere că persoanele extrem de obeze sau cele subponderale nu trebuie glorificate. În același timp, resping afirmația conform căreia a fi obez este la fel de periculos ca a fi anorexic, iar campaniile despre ”iubește-ți corpul așa cum este” nu sunt neapărat de ajutor. Aceste persoane sunt împotriva denigrării unei persoane pe baza greutății corporale, dar apreciază în mod deosebit eforturile persoanelor obeze de a face mișcare pentru a slăbi.