Pandemia de Covid-19 și schimbările climatice au agravat criza globală a nutriției. Este nevoie urgentă de sisteme de alimentație și sănătate mai bune, rezistente și sustenabile.

La Summitul “Nutriție pentru dezvoltare” din Tokyo, care a avut loc în perioada 7–8 decembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat șase noi angajamente pentru combaterea malnutriție, la nivel mondial, până în 2025.

Aceste obiective sunt:

  • Extinderea inițiativelor de prevenire și gestionare a excesului de greutate și a obezității
  • Intensificarea activităților pentru a crea medii alimentare care promovează diete sigure și sănătoase
  • Sprijinirea țărilor în managementul malnutriției acute
  • Reducerea anemiei
  • Încurajarea alăptării
  • Consolidarea sistemelor de siguranță alimentară

O treime din populația lumii este afectată de cel puțin o formă de malnutriție. Peste 40% dintre bărbații și femeile din întreaga lume (2,2 miliarde de oameni) sunt supraponderali sau obezi, iar alimentația nesănătoasă a dus la cel puțin 8 milioane de decese pe an.

„Malnutriția sub toate formele ei este una dintre principalele cauze de deces și îmbolnăvire din lume. OMS se angajează să sprijine toate țările să extindă progresiv accesul la serviciile de nutriție esențiale și să consolideze sistemele alimentare durabile pentru a sprijini alimentația sănătoasă pentru toți oamenii, pretutindeni”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Datele actuale arată că una din două persoane va fi subnutrită până în 2025 și se estimează că 40 de milioane de copii vor suferi de obezitate sau supraponderalitate în următorul deceniu.

Pandemia de COVID-19 a agravat criza globală de malnutriție. Acest lucru a afectat în special femeile și copiii și a adus provocări fără precedent afectând sistemele globale de nutriție, inclusiv infrastructura de sănătate, alimentație, protecție socială și asistență umanitară.

OMS continuă să lucreze în cadrul celor trei domenii importante privind dezvoltarea nutriției (sănătate, hrană și reziliență) prin consolidarea orientărilor normative și sprijinirea țărilor în utilizarea acestora prin monitorizarea și asigurarea accesului la datele nutriționale prin acordarea de sprijin guvernelor și factorilor de decizie.

 

Material preluat și tradus de pe www.who.int.