Există dovezi că obezitatea afectează negativ sănătatea sexuală. Unele studii au sugerat că femeile obeze sunt mai puțin dispuse să folosească metode de contracepție eficiente și sunt mai expuse unei sarcini nedorite.

Contracepția

Metodele contraceptive pentru femeile obeze au fost insuficient testate pentru a se ști cu siguranța care sunt cele mai eficiente în situația fiecăreia.

În cazul celor care trec printr-o operație bariatrică, riscurile sunt de altă natură. Deși din punct de vedere al concepției și al unei eventuale sarcini se află într-o postură mai bună decât femeile cu obezitatea netratată, cele care au slăbit brusc în urma unei astfel de operații trec, în mod obișnuit, printr-o perioadă cu deficiențe nutriționale și complicații obstretice. De aceea se recomandă să nu rămână însărcinate timp de 12-18 luni după operație.

Sarcina poate avea consecințe serioase asupra sănătății femeii obeze, cu risc crescut de eclampsie, naștere prematură, naștere prin cezariană, hemoragie postpartum, episoade tromboembolitice și risc de mortalitate maternă în timpul sarcinii sau postpartum. Au loc și modificări în farmacokinetica hormonilor steroizi folosiți în contracepție. De aceea femeile obeze au nevoie de contraceptive eficiente, dar cu risc scăzut pentru afecțiunile cardiovasculare, metabolice și cancere. Cele mai potrivite sunt metodele contraceptive de durată, ca dispozitivele intrauterine și implanturile pe bază de progesteron.

Disfuncția sexuală la bărbații obezi

Studiile au arătat că bărbații obezi sunt mai predispuși să sufere de disfuncție erectilă. Obezitatea masculină este asociată cu fertilitatea scăzută. Cea mai convingătoare corelare cu obezitatea o reprezintă numărul scăzut de spermatozoizi, motilitatea redusă a spermatozoizilor și o fragmentare crescută a ADN-ului.

Au fost propuse mai multe mecanisme care să explice asocierea dintre obezitate și infertilitate, printre care anomalii endocrine, disfuncții genetice și sexuale, hipertermie testiculară. Dintre acestea, anomaliile endocrine joacă un rol central, cu implicarea testosteronului și leptinei.