Obezitatea favorizează inflamația sistemică, iar inflamația poate duce la adipogeneză, adică producerea de gărsime în organism. La persoanele obeze a fost observată inflamația sistemică cronică împreună cu acumularea de țesut adipos epicardic. Specialiștii sunt din ce în ce mai conștienți că acumularea de grăsime nesănătoasă în jurul inimii poate provoca reacții inflamatorii, care duc la boli cardiace.

Inflamația cronică și acumularea de grăsime în jurul inimii este asociată cu prezența severitatea și progresia bolii coronariene, indiferent dacă pacientul prezintă și grăsime viscerală (abdominală).

Cea mai des întâlnită afecțiune miocardică la persoanele obeze este fibroza ventriculară și elasticitate redusă, alături de volum cardiac crescut, nivel scăzut de peptide natriuretice și funcție renală afectată. Chiar și o mică creștere în volum duce la supraumplere cardiacă și creștere disproporționată a presiunii de umplere cardiacă.

Obezitatea și supraponderabilitatea sunt asociate cu mai mulți factori ce cresc riscul de boli cardiovasculare, ca boala coronariană și atacul cerebral:

– nivel crescut de lipide în sânge, în special trigliceride, colesterol LDL, nivel scăzut de colesterol HDL

– hipertensiune

– diabet zaharat

– sindrom metabolic

Obezitatea și supraponderabilitatea sunt asociate și cu hipertensiune arterială și ventricul stâng mărit (hipertrofie ventriculară stânga), ceea ce crește riscul de insuficiență cardiacă.