Obezitatea afectează nu doar femeile, ci și fetițele și adolescentele. Obezitatea și supraponderabilitatea la vârste fragede stimulează pubertatea precoce și accelerează creșterea liniară.

Obezitatea adolescentelor

Impactul obezității asupra adolescentelor este masiv, cu efecte grave asupra sănătății acestora, inclusiv afecțiuni de ordin cardiovascular, respirator, ortopedic, endocrinologic, metabolic, psihologic. Sindromul de ovar polichistic este asociat cu obezitatea și poate fi prezent și la adolescente, deși diagnosticul la acest grup de vârstă nu este simplu de pus, din cauză că nu pot fi aplicate criteriile recunoscute.

Intervențiile în cazul adolescentelor se rezumă la prevenire și modificări ale stilului de viață, deși, uneori, tratamentul medicamentos și chirurgical are un rol important.

Obezitatea în sindromul de ovar polichistic și infertilitate

Greutatea excesivă este o caracteristică comună a sindromului de ovar polichistic, cu o incidență între 35 și 80%. De asemenea, la femeile obeze incidența anovulației este mai mare ca la cele cu greutate normală. Două cauze importante ale anovulației sunt hiperandrogenismul și rezistența la insulină, care pot fi afectate de obezitate în cazul sindromului de ovar polichistic. Același efect îl pot avea alți factori, precum secreția de hormon luteinizant, sau de diverse adipokine.

Succesul tratamentelor împotriva infertilității este afectat de o greutate peste normal. Dieta și modificările stilului de viață duc la îmbunătățirea acestor parametri și sunt recomandate ca primă măsură de intervenție în cazul femeilor obeze cu sindrom de ovar polichistic.

Deși nu este încă pe deplin demonstrat, se pare că reducerea greutății înainte de orice intervenție terapeutică este metoda cea mai potrivită de a asigura succesul oricărei încercări de a restabili fertilitatea.