Obezitatea a crescut alarmant în ultimii ani în special în rândul copiilor, care se confruntă cu probleme de greutate tot mai mari.

Medicii atrag atenţia că obezitatea favorizează diabetul – o boală întâlnită tot mai des, chiar şi la tineri. Aceştia fac din ce în ce mai puţină mişcare şi petrec mare parte din timp în faţa calculatorului, iar alimentaţia este incorectă în cele mai multe.

În Europa, obezitatea afectează tot mai mulţi tineri, iar România nu face excepţie, pentru că numărul persoanelor cu această afecţiune este în creştere. Probleme mari sunt şi în Sălaj, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică; de vină sunt alimentaţia incorectă, dar şi stilul de viaţă sedentar. Soluţii există, crede Daniela Zaharie, medic specialist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău.

Daniela Zaharie: A face abuz din orice nu este un lucru bun şi ar trebui să avem grijă, în primul rând, ce înseamnă o porţie. Aici ar trebui evaluarea să fie foarte atentă pentru fiecare dintre noi. O porţie alimentară trebuie să fie oarecum rezumată la o cantitate de bun simţ, nu să facem într-adevăr abuzuri cantitativ sau din anumite categorii de alimente.

Mişcarea are un rol esenţial în prevenirea obezităţii.

Potrivit medicilor, obezitatea trebuie, în primul rând, prevenită prin strategii clare, dar şi prin programe educaţionale care promovează atât alimentaţia sănătoasă, cât şi mişcarea.