Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) de la Trinity College Dublin relevă constatări importante, indicând faptul că supraponderalitatea sau obezitatea reduc semnificativ fluxul de sânge din creier. De asemenea, studiul demonstrează că activitatea fizică crescută poate modifica pozitiv sau chiar anula această reducere a fluxului sanguin din creier.

Acest studiu conține informații relevante, de interes pentru publicul larg, deoarece fluxul de sânge redus în creier sau „hipoperfuzia cerebrală” este un mecanism precoce în demența vasculară și boala Alzheimer.

OBEZITATEA ȘI PROVOCĂRILE DE SĂNĂTATE

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea este o criză de sănătate înrăutățită, care a atins proporții epidemice la nivel global, cu peste 1 miliard de adulți supraponderali – și cel puțin 300 de milioane de obezi clinici.

Aceasta continuă să contribuie major la ratele globale de boli cronice și dizabilități, afectând calitatea generală a vieții, punând în același timp o presiune crescută asupra sistemului imunitar, care are o importanță mare, având în vedere situația actuală a pandemiei COVID-19.

Obezitatea este o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică, având în vedere impactul său negativ asupra funcției fiziologice, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

CARE SUNT CONCLUZIILE STUDIULUI TILDA?

În cadrul studiului s-au investigat trei măsuri diferite ale obezității – indicele de masă corporală (IMC), raportul talie-șold și circumferința taliei, precum și activitatea fizică, la persoanele de peste 50 de ani.

Fluxul de sânge al creierului a fost măsurat utilizând tehnici de scanare și analiză RMN de ultimă generație, iar constatările evidențiază faptul că supraponderabilitatea sau obezitatea este asociată cu reducerea aportului de sânge din creier. În timp ce fluxul sanguin al creierului se știe că scade odată cu vârsta, în această cercetare s-a dovedit că influența negativă a obezității asupra fluxului sanguin cerebral este mai mare decât cea a vârstei. Cu toate acestea, a fi activ fizic ajută la eliminarea efectelor negative ale obezității asupra fluxului sanguin.

RECOMANDĂRI

„Un aport consistent de sânge sănătos în creier este esențial deoarece asigură creierului suficient oxigen și substanțe nutritive pentru a funcționa corect. Dacă fluxul sanguin al creierului devine afectat, poate duce la probleme grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, cum ar fi creșterea riscului de demență și boala Alzheimer.”

Dr. Silvin Knight, autor principal al studiului, cercetător la TILDA

Studiul recomandă cel puțin 1,5 până la 2 ore de activitate fizică moderată pe tot parcursul zilei, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta. Orice creștere a activității fizice, în special dacă este integrată în obiceiurile zilnice sau săptămânale, spre exemplu grădinăritul, ar trebui să ajute la menținerea și potențialul îmbunătățirii fluxului sanguin al creierului.

„Știm că obezitatea poate predispune o persoană la probleme legate de vârstă, boli și chiar poate reduce speranța de viață cu până la 6 ani la bărbați și 7 ani la femei, iar cercetarea noastră subliniază asocierile clare între obezitate și reducerea aportului de sânge la creier la populația mai în vârstă”, a adăugat Dr. Silvin Knight.

 

 

Sursă material neurosciencenews.com.

Sursă imagine Amen Clinics.