Cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului, marcată la nivel mondial pe data de 4 februarie, comunitatea OSC-DespreCancer și Asociația OncoPacienților PHOENIX au organizat, pe 2 februarie, un webinar dedicat Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), din perspectiva pacienților oncologici. Întâlnirea a fost parte a programului 4FebCancer, inițiat de Asociația OncoPacienților PHOENIX și aflat la a 4-a ediție.

Întâlnirea a avut ca invitați reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, medici oncologi, dar și medici din alte specialități, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți oncologici. Au luat cuvântul Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, Senator Nicoleta PauliucConf. Univ. Dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, Dr. Bogdan Tănase, Managerul Institutului Oncologic București, Oana Dumitrașcu, Nutriționist dietetician, Ioana Cristea, Președinte Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și Asistent Farmacist Mirela Popescu.

Oana Dumitrașcu, Nutriționist dietetician, a menționat în cadrul prezentării că până în prezent nu a fost descoperit un aliment sau o dietă-minune care să vindece un bolnav de cancer, dar că alimentația în timpul tratamentului este esențială. O alimentație corespunzătoare atât înainte, cât și în timpul și după tratamentul oncologic poate ajuta pacientul cu cancer să se simtă mai bine și să fie mai rezistent.

Este important să înțelegem că atunci când vorbim despre nutriție în cancer vorbim mai mult decât despre mâncare, vorbim despre o componentă a tratamentului oncologic care poate și trebuie să fie îmbunătățită”, afirmă aceasta.

Atât tratamentul pentru cancer, cât și afecțiunea în sine, declanșează modificări în organism care afectează alimentația. Tratamentul împotriva cancerului vizează reducerea sau distrugerea celulelor canceroase, însă implică și efecte secundare care pot fi ameliorate printr-o alimentație adecvată.

Oana Dumitrașcu menționează că una din cele mai importante și, totodată, grave probleme pentru pacientul oncologic este malnutriția. Se estimează că aproximativ 20% dintre pacienții cu cancer mor din cauza malnutriției mai degrabă decât a bolii maligne (Ottery și colab, 1994). Terapia nutrițională la pacientul oncologic este un proces cu etape bine puse la punct și anume: screening, evaluare nutrițională, diagnostic nutrițional, intervenție nutrițională, monitorizare și reevaluare periodică.

Screening-ul malnutriției este un pas important de realizat  înainte de începerea tratamentului, fiind o activitate prioritară, afirmă aceasta. În rândul recomandărilor de prevenție a cancerului se regăsesc și: limitarea consumului de fast food și alimente ultraprocesate, limitarea consumului de carne roșie și carne ultraprocesată, limitarea consumului de sucuri, de alcool, excluderea suplimentelor alimentare luate cu scopul de prevenție a cancerului. Alimentația echilibrată cu mâncare suficientă, adaptată nevoilor pacienților, cu nutrienți suficienți poate contribui la o greutate stabilă, la menținerea masei musculare,  la analize și stare generală bune, la tratament mai bine tolerat de pacient  și astfel la o eficiență mai bună a tratamentului și obținerea rezultatelor așteptate.

Comunitatea OSC-DespreCancer este administrată de Oameni și CompaniiOameni și Companii-OSC  oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea  aici. O listă de comunități, aici.

Asociația OncoPacienților “PHOENIX” a fost înființată în 2013 și este o organizație non-guvernamentală ce reprezintă pacienți cu toate tipurile de cancer din toată țara și oferă sprijin în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, dar și a familiilor lor. Misiunea PHOENIX este să ajute pacienții să treacă mai ușor peste boală și peste suferința cauzată de aceasta atât la nivel fizic, cât și psihic.