Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, Asociația Română a Industriei Produselor Alimentare cu Destinație Nutrițională Specială – ARIPAD aduce în atenția publicului importanța nutriției în dezvoltarea sănătoasă a sugarilor și a copiilor de vârstă mică. Asociația lansează cu acest prilej platforma www.aripad.ro, care oferă mai multe informații cu privire la alimentele cu scop nutrițional special într-un mod corect și transparent, protejând și încurajând alăptarea.

În fiecare etapă, sugarii și copiii de vârstă mică au nevoi nutriționale unice, riscuri și comportamente alimentare la care fiecare părinte ar trebui să fie atent. ARIPAD își dorește să contribuie la o mai bună informare asupra nutriției optime, de care fiecare copil are nevoie pentru dezvoltarea sa fizică și cognitivă.

Fiecare alegere nutrițională făcută în copilărie ar trebui evaluată în funcție de capacitatea de a satisface nevoia nutrițională a sugarului și a copilului mic pe măsură ce evoluează. Fiecare părinte trebuie să fie bine informat în legătură cu nevoile nutriționale ale celor mici, asupra importanței alăptării exclusive în primele luni de viață și să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea și dezvoltarea sugarilor și copiilor de vârstă mică împreună cu medicii specialiști.

Această călătorie începe cu o dietă exclusiv pe bază de lapte matern și progresează către alegeri alimentare mai diverse. ARIPAD susține recomandarea OMS privind alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni de viață urmată de introducerea produselor alimentare complementare adecvate împreună cu continuarea alăptării până la vârsta de doi ani.

Laptele matern oferă nutriția ideală în primele luni de viață deoarece conține elementele esențiale necesare dezvoltării armonioase a sugarilor și copiilor de vârstă mică. Atunci când un sugar nu poate fi alăptat, o alternativă sigură pentru sugarii sub 6 luni este formula de început, un înlocuitor al laptelui matern, care poate satisface cerințele nutriționale ale copiilor în primele luni de viață.

În anumite cazuri, cum ar fi alergia la laptele de vacă sau bolile metabolice moștenite, copiii pot necesita hrană clasificată ca aliment în scopuri medicale speciale, pentru a permite o creștere și dezvoltare adecvată sugarului. Știința nutriției sugarilor este în continuă căutare a celor mai adecvate soluții care pot

satisface nevoile nutriționale ale copiilor. Obiectivul acestor cercetări este îmbunătățirea constantă a compoziției produselor pentru bebelușii care nu pot fi de a fi alăptați.

Activitatea Asociaţiei ARIPAD este dedicată eforturilor de dezvoltare a politicilor naționale, promovând centrarea acestora pe nevoile mamei și a copilului, în concordanță cu recomandările OMS. Aflați mai multe informații accesând www.site-aripad.ro.