Intervențiile în stilul de viață care pun accent pe reducerea aportului caloric și creșterea activității fizice și încorporarea tehnicilor de modificare a comportamentului sunt considerate a fi terapia primară pentru lupta cu obezitatea și supraponderabilitatea. Deoarece greutatea excesivă este rezultatul interacțiunii complexe între factori genetici și de mediu, astfel de intervenții trebuie să se concentreze nu doar pe obiceiurile alimentare și de mișcare ale persoanelor cu obezitate, ci mai degrabă pe contextul în care se desfășoară aceste obiceiuri în mediul în care trăiesc aceele persoane. Astfel intervențiile în stilul de viață trebuie ajustate la nevoile, preferințele și circumstanțele individuale.

Cât de eficiente sunt intervențiile în stilul de viață?

Două studii asupra intervențiilor în stilul de viață au oferit informații valoroase despre potențialul acestor intervenții în privința reducerii greutății pe termen lung.

Programul de Prevenire a Diabetului a urmărit adulți obezi, care aveau un indice glicemic echivalent prediabetului. Aceștia au fost tratați fie cu placebo, fie prin terapie cu metformin, fie prin intervenții în stilul de viață cu scopul de a pierde minim 7% din greutatea inițială. După 2,8 ani persoanele care și-au schimbat modul de viață au pierdut în medie circa 5,5% din greutate, iar riscul de a face diabet a fost redus cu 58% la același grup și cu 31% la grupul cu metformin.

Un alt studiu a urmărit efectele pe termen lung ale unui program intensiv de slăbire asupra morbidității cardiovasculare și mortalității. Programul a durat 4 ani și a inclus adulți cu diabet zaharat, care erau supraponderali sau obezi. Participanții la studiu au primit fie îngrijire tipică pentru diabet, fie intervenții în stilul de viață cu scopul de a reduce greutatea corporală cu cel puțin 10%. Această intervenție nu a părut să aibă efecte semnificative asupra mortalității din cauze cardiovasculare, dar a îmbunătățit unii factori de risc cardiovascular și a dus la scăderea în greutate.