Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului, în ce privește gastronomia, este orientarea spre o alimențatie sănătoasă; există, din păcate, percepția greșită că a mânca sănătos înseamnă să consumi mâncăruri dietetice, fade, plictisitoare, în opinia Marianei Chelariu, nutriționist dietetician licențiat, cu master în nutriție și dietetică.

 

”Pentru a avea un meniu sănătos, este important să alegem alimente de bună calitate, diverse, cât mai aproape de starea lor naturală, de la producători locali, atunci când este posibil, și să învățăm câteva reguli principale, simple, pentru a găti. O alimentație sănătoasă nu înseamnă lipsa plăcerii culinare, ci, din contră, dacă preparăm corect alimentele, vom avea un meniu plin de savoare și apetisant. O farfurie plină de culoare, cu alimente ce au gusturi și texturi diverse și minim prelucrate, nu poate fi decât sănătoasă și gustoasă”, a explicat nutriționistul, pentru cititorii platformei DespreObezitate.ro.

 

Ce putem mânca într-o zi

Pentru a respecta diagrama unei farfurii ce definește alimentația sănătoasă, potrivit specialistului, trebuie să ținem cont de urmatoarele reguli: un sfert de farfurie să fie ocupat cu produse din cereale integrale (pâine, paste, orez, quinoa) sau leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte), un sfert trebuie să conțină proteină slabă (carne, brânzeturi, ouă, pește) și jumătate de farfurie să conțină legume crude sau gătite corespunzător.

Un meniu pe o zi poate să arate astfel:

mic dejun: omletă cu ardei, baby spanac, cașcaval/cheddar ras, 1 felie de pâine cu semințe, 4 roșii cherry, o cafea sau un ceai,

prânz: supă cremă de legume cu crutoane și parmezan și piept de pui la grill, orez integral, ardei copt,

cina: salată cu mix de frunze verzi, ardei, ceapă verde, ierburi aromatice, ton și avocado și un crackers,

gustare: 1 fruct sau 1 iaurt cu mix de semințe.

Regulile nutriționale de bază pentru cei care vor să slăbească

 

  • Se vor consuma mese regulate. Mesele dezorganizate determină lipsa controlului, în privința gustărilor și lipsa atenției în privința dimensiunilor porțiilor.Trebuie consumată o combinație între cei trei macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați la fiecare 3-4 ore, pentru a-ți menține nivelul glicemiei constant.
  • Nu se ciugulește nimic între mese, doar se bea apă.
  • Se mănâncă cât mai aproape de natural, se evită orice este procesat.
  • Se limitează consumul de zahăr, provenit mai ales din produsele dulci pentru desert și din băuturi dulci. Se optează pentru fructe, cel mai sănătos desert.
  • Cât mai multe legume la fiecare masă, atât crude, cât și gătite. Acestea nu numai că sunt sărace în calorii, însă sunt și extrem de nutritive și oferă organismului vitaminele, mineralele și antioxidanții de care acesta are nevoie.
  • Planificarea meselor din timp și cumpărături bine făcute.
  • Somn de 6-8 ore pe noapte.
  • Minim 30 minute de activitate fizică moderată, în fiecare zi.

 

Nevoia educației nutriționale, acută

 S-a dovedit ştiinţific că o alimentaţie echilibrată ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului unor boli cronice şi menţinerea unui corp sănătos.

Din cauza schimbărilor socio-economice din ultimele decenii, alimentația modernă se asociază cu o serie de boli (obezitate, diabet, boli cardiovasculate, cancere, etc). Aceste boli apar din ce în ce mai frecvent, la vârste din ce în ce mai mici. Nevoia unor programe de educație nutrițională în școli devine astfel evidentă, pentru că, numai în acest fel, influența școlii la acest capitol poate crește treptat, venind astfel în ajutorul familiilor”, a spus Mariana Chelariu.

În opinia acesteia, educația formală ar trebui sa fie sursa principală de informație de calitate, cu privire la alimentația sănătoasă.

 

Pe Nutriționist Mariana Chelariu o găsiți pe http://www.marianachelariu.ro/