La nivel global, dieteticienii care oferă consiliere nutrițională pacienților cu afecțiuni renale sunt foarte puțini, iar disponibilitatea acestora variază de la țară la țară, potrivit datelor publicate în Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

În plus, în țările cu venituri mici disponibilitatea dieteticienilor cu sau fără experiență privind afecțiunile renale, se află în scădere.

„Intervenția medicală nutrițională este o componentă importantă a managementului bolii renale cronice, care urmărește să îmbunătățească rezultatele clinice, să optimizeze calitatea vieții și să permită pacienților continuarea normală a vieții de zi cu zi. Cu o mai bună înțelegere a disponibilității și a capacității actuale a serviciilor de asistență nutrițională pentru pacienții cu probleme renale, sperăm să definim lacunele și nevoile de servicii, precum și provocările în satisfacerea nevoilor de la nivel global. Concluziile acestui sondaj formează o bază importantă pentru a identifica oportunitățile viitoare de îmbunătățire a alimentației sănătoase și benefice pentru rinichi”, declară dr. Wang de la departamentul de medicină din cadrul Spitalului Queen Mary din Hong Kong.

Societatea Internațională de Nefrologie a desfășurat proiectul ISN Global Kidney Health Atlas, un sondaj multinațional, menit să măsoare sănătatea renală la nivel global. Din totalul de 182 de țări invitate să participe la acest sontaj, au participat 160 de țări.

Întrebările din sondaj s-au concentrat pe disponibilitatea actuală a dieteticienilor calificați și pe capacitatea și costul serviciilor de asistență nutrițională pentru pacienții cu boli renale. Sondajul a inclus și întrebări despre comunicarea dintre dieteticieni și nefrologi pe acest subiect.

Din cele 160 de țări care au răspuns la sondaj, 155 au răspuns la întrebările privind alimentația sănătoasă pentru rinichi, dezvăluind că 75 de țări au dieteticieni care să ofere pacienților servicii de acest fel. Sondajul a arătat că țările cu venituri mai ridicate au avut mai multe șanse să ofere acest tip de servicii. Rata disponibilității dieteticienilor în țările cu venituri medii a fost de 65%, iar în țările cu venituri mici a fost de 23%.

În general, 51% dintre țările participante la sontaj nu aveau dieteticieni calificați pe probleme renale.

„Datele solicită un efort concertat pentru a crește campania de advocacy la nivel global privind alocarea guvernamentală de resurse și prioritizarea serviciilor de acest fel. Astfel, ar crește gradul de formare a dieteticienilor calificați, iar accesul la consultații calificate ar  promova comunicarea interdisciplinară între nefrologi și dieteticieni.”

„Pe termen lung, soluția definitivă este formarea și furnizarea de sprijin salarial pentru un număr adecvat de dieteticieni calificați, care au urmat o pregătire specializată privind alimentația benefică rinichilor, astfel se poate implementa intervenția medicală nutrițională pe tot spectrul bolilor renale. Sperăm că acest raport va fi un instrument important de advocacy pentru a promova prioritizarea guvernamentală și alocarea de resurse și forță de muncă pentru această componentă esențială, în special în țările cu venituri mai mici”, concluzionează dr. Wang.

 

Articol preluat și tradus de pe www.healio.com