Mult timp subestimată, obezitatea reprezintă azi un adevărat flagel recunoscut şi clasat de Organizaţia Mondială pentru sănătate (OMS) ca o „epidemie mondială”. Prevenţia obezităţii este o prioritate în sănătatea publică la nivel mondial, deoarece excesul de greutate şi obezitatea au un impact important asupra sănătăţii şi stării de bine atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung (Olds T, Maher C, Zumin S, et al, 2011). Obezitatea este cea mai frecventă tulburare de nutriţie, reprezentând una din marile probleme de sănătate publică în numeroase zone ale lumii. Fenomenul este într-o îngrijorătoare progresie, cu implicaţii medicale, sociale şi economice extraordinare (WHO Global Infobase, http://apps.who.int/infobase/Comarisons.aspx).

În prezent, se constată o tendinţă de creştere cu caracter epidemic a frecvenţei obezităţii şi supraponderalităţii. Aşadar, nu este deloc deplasat să ne adresăm întrebări legate de acest subiect!

Prima întrebare ar fi „ce preocupare ar trebui să ne anime, în primul rând, cât mai din timp şi cât mai permanent: ţinerea sub control a greutăţii sau slăbirea”?

• Trebuie înţeles de către toată lumea că, în mod corect, profesionist, diagnosticul de obezitate nu se pune numai pe baza greutăţii, ci în primul rând în funcţie de procentul de grăsime din corp, de adipozitate. Asta înseamnă că poţi fi obez, deşi la cântar stai aparent bine (adică nu ai prea multe kilograme (raportat la înalţime), iar la o simplă privire, nu arăţi (prea) gras.

 

Material integral pe: Revista-fefs.univ-ovidius.ro.