Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este cea mai frecventă boală hepatică la nivel mondial și poate evolua către ciroză hepatică, insuficiență hepatică sau cancer. În prezent, diagnosticul de steatohepatită nealcoolică (NASH) necesită o biopsie hepatică invazivă care poate duce la complicații procedurale. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Osaka, care colaborează cu parteneri internaționali, au identificat un biomarker neinvaziv care poate identifica pacienții cu risc de complicații NAFLD folosind un simplu test de sânge.

Datorită prevalenței în creștere a obezității la nivel mondial, chiar și unul din patru oameni are NAFLD. Fără legătură cu consumul de alcool prin definiție, stadiul incipient, NAFL (ficat gras non-alcoolic), este asimptomatic. Din păcate, progresia către NASH provoacă leziuni inflamatorii și, în cele din urmă, apare fibroza hepatica, fapt ce poate duce, în continuare, la efecte adverse. Deteriorarea ficatului poate fi amânată prin modificări ale stilului de viață cuprinzând dietă și exerciții fizice; prin urmare, diagnosticul precoce este cheia.

Confirmarea diagnosticului necesită o biopsie cu ac; dezavantajele includ cheltuieli și variabilitate în eșantionare și interpretare. Echipa de cercetare a investigat dacă ar putea concepe un ecran de diagnostic folosind transcriptomica, știința emergentă a analizei „transcriptomului”, întreaga gamă de molecule de ARN mesager ale unui organism derivate din expresia genomului.

„Am obținut țesut hepatic de la peste 300 de pacienți japonezi și europeni cu NAFLD dovedit cu biopsie și am efectuat secvențierea globală a ARN”, explică co-autorul Kazuhiro Kozumi. „În mod remarcabil, din tiparele de proteine ​​am putut distinge nu numai NASH de NAFL, ci și să determinăm semnele moleculare ale patologiei NASH. Mai exact, am identificat faptul că nivelurile de trombospondină-2 (TSP-2), o glicoproteină codificată de gena THBS2, au fost crescute atât în ​​NASH cât și în fibroza avansată.”

Cercetătorii au stabilit că expresia THBS2 în celulele hepatice a coincis cu indicatorii clinici utilizați în mod convențional pentru a clasifica modificările patologice, inclusiv nivelurile de enzime serice, Scorul de activitate NAFLD și Scorul de fibroză NAFLD. „Nivelurile serice de TSP-2 la pacienții cu NAFLD au fost semnificativ mai mari în NASH decât în ​​NAFL”, susține Takahiro Kodama, co-autor: „și, în mod interesant, creșterea corespunde cu gradul de fibroză”.

Autorul corespondent Tetsuo Takehara explică relevanța clinică a rezultatelor cercetării lor. „Atât expresia genei THBS2 hepatice în ficat, cât și nivelurile de proteine ​​serice ale TSP-2 pot diagnostica cazuri de NASH și/sau fibroză avansată. Un test de sânge simplu și convenabil poate oferi un sistem de avertizare timpurie, util clinic pentru complicațiile NAFLD și poate informa modificările stilului de viață sau alte intervenții care pot influența evoluția bolii și ameliora prognosticul.”

 

Sursa: medicalxpress.com