Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a elaborat un ghid practic care explică pas cu pas ce trebuie să facă pacienţii pentru a afla ce şi cât a cheltuit statul cu sănătatea lor.

În urma numeroaselor solicitări venite de la cetăţeni, FACIAS pune la dispoziţia pacienţilor un ghid privind modul în care pot dobândi acces la istoricul serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale decontate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate de care au beneficiat în anul precedent.

Ghidul poate fi consultat online pe site-ul FACIAS.

Acest ghid practic face parte din proiectul „Pacient român – legi juste şi transparenţă maximă”, prin care FACIAS încearcă să determine statul să faciliteze accesul pacienţilor la informaţiile care îi privesc direct în domeniul Sănătăţii.

Proiectul „Pacient român – legi juste şi transparenţă maximă” are ca scop asigurarea accesului neîngrădit al pacienţilor la sistemul de sănătate, la legi corecte, în slujba lor, la aplicarea corectă şi transparentă a acestora, şi înlăturarea abuzurilor în domeniu.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.