Bolile renale pot apărea cu precădere la persoanele obeze, care se luptă deja cu diabetul și hipertensiunea.

În plus, ca o cauză indirectă, obezitatea crește riscul de a dezvolta cei mai importanți factori de risc ai bolilor renale, respectiv diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. Cauza directă ar fi munca depusă de rinichi pentru a filtra în mod excesiv pentru a răspunde cerințelor metabolice ale organismului, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu greutate peste normal. Acestea au și un risc crescut de a dezvolta insuficiență renală, o afecțiune gravă, care apare brusc, durează de obicei puțin timp și este potențial reversibilă, odată ce cauza care a determinat apariția ei dispare. Însă poate avea efecte de termen lung, provocând probleme pe parcursul vieții.

Cum influențează obezitatea bolile rinichilor

În obezitate funcția renală anormală și reabsorbția tubulară de sodiu asociată acesteia inițiază hipertensiunea, care este inițial doar ușor crescută. Factorii care contribuie în obezitate la creșterea reabsorbției includ compresia rinichilor din cauza grăsimii viscerale, perirenale și sinusurilor renale; activitatea crescută a nervilor renali simpatici; nivel crescut de hormoni anti-natriuretici, ca angiotensina II și aldosteronul și adipokinele, mai ales leptina. Căile renale și neurohormonale ale obezității și hipertensiunii sunt intercalate. Obezitatea prelungită și afecțiunile renale progresive duc adesea la tensiune rezistentă la tratament. Managamentul pacienților înseamnă adesea medicamentație antihipertensivă și tratament în contradictoriu pentru dislipidemie, rezistență la insulină, diabet și inflamație.

Obezitatea și vezica biliară

Pietrele la vezica biliară sunt printre cele mai întâlnite boli în societatea noastră. Tratamentul chirurgical al bolii biliare înseamnă scoaterea vezicii în timpul unei operații.

Deși există mai mulți factori de risc, cauzele majore de dezvoltarea a unei afecțiuni biliare o reprezintă obezitatea și pierderea bruscă în greutate. Studiile sugerează că un pacient care a trecut printr-o operație de slăbire are un risc cu 25-30% mai mare de a face pietre la vezica biliară în primul an după intervenție.

Colesterolul reprezintă un factor mare de risc în formarea pietrelor, de aceea este recomandată reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, ca biscuiții, unutul, brânza și carnea grasă. Dieta este importantă din punct de vedere al ingestiei de energie. Colesterolul, grăsimile polinesaturate și fibrele influențează saturația cu colesterol a bilei. Saturația bilei poate duce la formarea de pietre. Odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul. De asemenea, femeile au un risc mai crescut decât bărbații de a dezvolta pietre la vezica biliară. În timpul sarcinii creșterea nivelului de estrogeni poate duce la creșterea saturației în colesterol a bilei, ceea ce duce la creșterea nivelului de progesteron. Un nivel crescut de progesteron poate inhiba contracțiile vezicii biliare și, în consecință, este favorizată formarea de pietre.

Stilul de viață nesănătos (fumat, consum de alcool, medicamente în exces, lipsa mișcării) este unul dintre factorii majori de risc pentru pietrele biliare. Toți factorii care au un rol favorizant în obezitate cresc și riscul de pietre biliare.