În cadrul unui nou studiu din Canada s-a descoperit că excesul de greutate corporală poate afecta funcția cognitivă. Persoanele cu exces de țesut adipos au obținut scoruri mai mici pentru viteza de procesare la testele cognitive.

Cercetătorii canadieni au determinat adipozitatea a peste 9.000 de participanți. Aceștia au măsurat atât grăsimea corporală totală, cât și țesutul adipos visceral (TVA) – grăsimea care se află predominant în jurul organelor din cavitatea abdominală.

Studiile anterioare au asociat țesutul adipos visceral cu o morbiditate crescută și un risc mai mare de mortalitate. Grăsimea viscerală crește riscul apariției multor afecțiuni, cum ar fi:

  • boli de inimă, inclusiv atacuri de cord;
  • diabet de tip 2;
  • tensiune arterială crescută;
  • accident vascular cerebral;
  • cancerul mamar și colorectal;
  • Boala Alzheimer.

Acest studiu sugerează că excesul de grăsime poate avea efecte atât mentale, cât și fizice.

TESTELE COGNITIVE

Toți participanții au efectuat două teste cognitive – Testul de înlocuire a simbolurilor digitale (DSST) și Evaluarea cognitivă de la Montreal (MoCA) – pentru a evalua o serie de funcții cognitive.

Cercetătorii au ajustat scorurile pentru factorii de risc cardiovascular, nivelul educațional și leziunile cerebrale vasculare detectate prin RMN, despre care se știe că sunt asociate cu deficiențe cognitive.

S-a descoperit că grăsimea corporală totală mai mare și țesutul adipos visceral mai mare au fost ambele asociate în mod semnificativ cu scoruri DSST și MoCA mai mici. Asocierea a fost mai mare pe DSST, care evaluează viteza de procesare, decât pe MoCA, care este un test cognitiv multidimensional.

Comparativ cu cei din cea mai mică cuartilă (25%) de adipozitate, performanța celor din cea mai mare cuartilă a fost echivalentă cu 3 ani de îmbătrânire cognitivă.

„Este bine cunoscut faptul că adipozitatea și grăsimea corporală mare sunt asociate cu factori de risc cardiovascular crescuți și că aceștia sunt asociați cu risc crescut de declin cognitiv. Acest studiu transversal a constatat că adipozitatea în exces a fost un factor de risc pentru scorurile cognitive reduse, independent de factorii de risc cardiovascular, de nivelul educațional și de leziunea vasculară cerebrală detectată prin RMN.”

Dr. Anton Porsteinsson, profesor și director al Programului de Îngrijire, Cercetare și Educație pentru Boala Alzheimer de la Centrul Medical al Universității din Rochester

Acest studiu consolidează concluziile unui studiu anterior asupra adulților în vârstă din Dublin, care a identificat o asociere între adipozitate, în special adipozitatea centrală, și funcția cognitivă redusă.

CAUZELE POSIBILE

Acest studiu nu poate dovedi o legătură cauzală între adipoziție și tulburările cognitive, așa cum a subliniat Dr. Eamon Laird, cercetător senior la Trinity College Dublin din Irlanda:

„Este transversal și poate fi dificil să dezvăluim asocierile și să identificăm dacă adipozitatea viscerală este cauzatoare și nu doar corelată cu scorurile cognitive reduse. Dar asocierea este clară.”

COMBATEREA DECLINULUI COGNITIV

Studiul confirmă descoperirile anterioare că supraponderalitatea și obezitatea sunt asociate cu deficiențe cognitive, dar ce pot face oamenii pentru a ajuta la combaterea acestui lucru?

Dr. Porsteinsson a sugerat câteva măsuri care pot ajuta: „scăderea în greutate, exercițiile fizice (atât antrenamentul aerobic, cât și antrenamentul de rezistență), controlul diabetului/intoleranței la glucoză sau viteza de procesare a antrenamentului cognitiv sunt câteva care îmi vin în minte.”

Deoarece activitatea fizică ar putea moderat asocierile obezitate – flux de sânge, creșterea activității fizice poate fi o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor și relativ ușoră pentru a atenua impactului negativ al obezității, a adăugat Dr. Laird.

„Există încă multe întrebări fără răspuns aici, cum ar fi de ce o sarcină de viteză de procesare (DSST) este mai afectată decât un test cognitiv multidimensional, motiv pentru care acest studiu are nevoie de cercetări suplimentarea spus Dr. Anton Porsteinsson.

Pe scurt, menținerea unei greutăți moderate ar putea aduce beneficii atât creierului, cât și corpului.

Sursă material https://www.medicalnewstoday.com.