În ultimele decade s-a constatat la nivel mondial o creștere fără precedent a procentului de populație cu probleme legate de greutatea corporală. Ca răspuns la această nouă epidemie, numeroase studii au încercat să înțeleagă cauzele complexe și variate ale obezității. Noile studii au determinat un nou factor corelat cu obezitatea, anume poluarea aerului, în special poluarea cu particule foarte fine.

În prezent, peste 90% din populația globului trăiește în zone poluate, cu o calitate scăzută a aerului. Înțelegerea legăturii dintre poluarea aerului și obezitate este un factor crucial pentru adminstrațiile publice naționale și locale.

Poluarea și organismul uman

Poluarea aerului afectează corpul pe căi biologice, încetinind metabolismul, și pe căi comportamentale, reducând mișcarea și exercițiul fizic și încurajând sedentarismul. În plus poluarea aerului este un produs secundar al activității economice și este corelată, în mod tipic, cu factori economici ca prețul alimentelir și venitul, alte două elemente determinante ale obezității.

Poluarea afectează organismul în mai multe moduri. Un aer poluat poate provoca tulburări metabolice, care sunt strâns legate de creșterea în greutate. Expunerea la poluare inițiază stresul oxidativ al celulelor și inflamația țesutului adipos, ceea ce predispune organismul la tulburări metabolice și poate avea efect negativ și asupra metabolismului glucozei. Efectul indirect al poluării aerului este dat de predispunerea la boli cardiovasculare și respiratorii, sau cancere, boli care pot cauza creșterea în greutate. În al treilea rând poluarea aerului afectează calitatea somnului, tulburare corelată în mod direct cu creșterea în greutate din cauza descreșterii nivelului de leptină, secreție hormonală care stimulează tiroida, din cauza scăderii toleranței la glucoză și creșterea nivelului de grelină (hormon ce stimulează apetitul). Și nu în ultimul rând poluarea aerului stimulează sedentarismul. În zone poluate oamenii au tendința de a sta cât mai mult în case, unde nivelul de activitate fizică este redus. Astfel consumul energetic al organismului este scăzut și crește riscul de obezitate.

În plus, poluarea aerului poate declanșa o varietate de boli mentale, ca depresia și anxietatea, care duc la eliberarea cortizolului, a hormonului de stres, ceea ce duce la creșterea apetitului pentru alimente bogate caloric, la creșterea rezistenței la insulină și la acumularea de țesut adipos.

Poluarea aerului și impactul asupra copiilor

Studiile sugerează faptul că răspunsul copiilor și tinerilor la poluarea aerului este mai rapid ca al adulților, ceea ce înseamnă că și o expunere de relativ scurtă durată la un mediu poluat crește semnificativ riscul de obezitate la acest grup de vârstă.