Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, în principal, din cauza faptului că duce la numeroase complicații, reduce speranța de viață și este greu tratabilă, fiind mai mult decât o problemă estetică și ducând la numeroase afecțiuni medicale grave, care pot pune în pericol chiar viața. Este avertismentul lansat de Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Hyperclinica Medlife Oradea, într-un interviu pentru platforma specializată DespreObezitate.ro.

”Din cauza obezității, la nivel cardiovascular, pot surveni hipertensiunea arterială, boala coronariană care poate evolua până la un infarct miocardic fatal, insuficiența cardiacă congestivă și trombembolismul pulmonar. La nivel respirator, secundar obezității, pot apărea, cel mai frecvent, sindromul de apnee în somn, care poate duce la moarte subită, astmul bronșic, bronșita cronică obstructivă și sindromul de hipoventilație. Secundar obezității, apar implicațiile metabolice, precum diabetul zaharat tip 2, secundar insulinorezistenței, dislipidemia mixtă cu risc aterogen crescut, hiperuricemie cu evoluție până la gută și sindromul metabolic. Evident, obezitatea prezintă repercusiuni și în sfera digestivă, astfel încât survine refluxul gastroesofagian și steatoza hepatică non-alcoolică”, a explicat medicul.

Legătura obezitate – cancer

Potrivit acestuia, în ultimii ani, s-a observat legătura care există între obezitate și diverse tipuri de cancer, țesutul adipos fiind un organ secretor de citokine inflamatorii, cu rol în apariția multiplelor afecțiuni.

Anxietatea și depresia însoțesc obezitatea

Dr. Oana Pop a mai spus că, de regulă, persoanele care suferă de obezitate sunt persoane care prezintă un respect de sine scăzut, anxietate și depresie. Obezitate duce și la consecințe sociale precum stigmatizarea, discriminarea la locul de muncă, atât din punct de vedere al angajatorului cât și al colegilor, venituri mai reduse. Secundar tuturor acestor consecințe psihologice și sociale, persoanele care suferă de obezitate, prezintă și o reducere a calității vieții.

Impactul SarsCov-2 asupra obezilor

Doctorul a mai subliniat că, în contextul pandemiei, s-a constatat că mortalitatea este mult mai crescută la cei care suferă de obezitate și s-au infectat cu virusul SarsCov-2. Motivul: ”La aceste persoane, apare inflamația sistemică subclinică, care reprezintă o caracteristică a obezității de tip central, dispusă la nivel abdominal și care se caracterizează prin secreția de citokine inflamatorii. Persoanele care prezintă în corp această inflamație și care au și o imunitate mai precară, fac față mult mai greu la afecțiuni, astfel încât sunt predispuse la o rată mai crescută a decesului. Țesutul adipos stimulează, de asemenea, și secreția de miofibroblaste, celule întâlnite, în special, în fibroza pulmonară, astfel încât survine o afectare a funcției respiratorii pulmonare, cu scăderea aportului de oxigen. Obezitatea poate duce și la modificări anatomice ale faringelui, ceea ce poate favoriza apariția sindromului de hipoventilație, cu deprimarea centrilor respiratori, ceea ce poate evolua spre o insuficiență respiratorie acută și deces.”