Fumatul, sedentarismul, consumul de alcool și dietele nesănătoase sunt cei patru factori comportamentali principali de risc pentru decesele cauzate de bolile netransmisibile. Obezitatea contribuie la creșterea poverii BN în Regiunea Europeană a OMS. Numărul adolescenților cu probleme de greutate a crescut în ultimii 20 de ani în toată UE. Creșterea înregistrată în obezitatea infantilă din ultimii zeci de ani este cel puțin parțial cauzată de factori de mediu, cum sunt și sistemele alimentare din afara locuinței.

Centrul european OMS pentru controlul și prevenirea bolilor netransmisibile a publicat recent un raport privind mediile digitale alimentare (Digital Food Environment), care propune o serie de măsuri prin care inovația trebuie să contribuie la îmbunătățirea și utilizarea pe termen lung a acestor medii, promovând în același timp alegerile alimentare sănătoase.

Din ce în ce mai multe studii recente aduc dovezi clare asupra relației de cauzalitate dintre alimentație și apariția anumitor afecțiuni, dintre care cele mai cunoscute și cu o povară ridicată sunt cele cardiovasculare, oncologice și metabolice. De aceea, eforturile de promovare a unui stil de viață sănătos prin alimentație (și nu numai) trebuie să se reflecte la toate nivelurile. Desigur, înțelegerea profundă a complexității genetice umane din ultimele decenii demonstrează că nu toate bolile pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și există o variabilitate mare în definirea acestuia, însă el rămâne un determinant al sănătății umane deosebit de important.

 

Citește continuarea pe raportuldegarda.ro