”Ziua Mondială a Obezității reprezintă un prilej de conștientizare a poverii acestei afecțiuni pentru sănătatea și calitatea vieții cetățenilor, pentru sistemul de sănătate și pentru societate, în general.

La nivel mondial mai mult de 800 de milioane de oameni sunt afectați de această boală și milioane sunt la risc, transformând obezitatea într-o provocare majoră de sănătate publică. Mai mult, comorbiditățile asociate precum diabet, boli cardiovasculare, impactul în populația pediatrică, stigmatizarea, riscul unui diagnostic psihiatric, în special în rândul populației pediatrice, reflectă realitatea unei afecțiuni complexe, cu dimensiuni sociale și psihologice extrem de grave.

Adoptarea unui stil de viaţă echilibrat și a unei alimentații sănătoase are o contribuție semnificativă în reducerea riscului de obezitate. Responsabilitatea fiecăruia este importantă și fiecare dintre noi trebuie să acționeze, pentru protejarea propriei sănătăți. Dar responsabilitatea individuală nu este suficientă, ea trebuie dublată de acțiunea autorităților pentru a educa cetățenii să adopte decizii informate.

Prioritizarea componentei de prevenție și alfabetizare a populației în sănătate, rămân în continuare fundamentale pentru generarea de comportamente sănătoase și reducerea mortalității prevenibile.

Sunt necesare eforturi intensificate la nivel de informare și conștientizare, iar aici, un rol important îi revine societății civile, asociațiilor de pacienți și societăților profesionale care reprezintă un vector de încredere important în relația cu populația.”

Este mesajul transmis de Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale cu prilejul Zilei Mondiale a Obezității din 2022