Educația în alimentație este foarte importantă: de mici, trebuie să învățăm să mâncăm corect și la ore fixe și, deși toată lumea mănâncă haotic, când apucă, pentru masă trebuie să ne facem timp, să respectăm orele în care sa mâncăm. Este îndemnul adresat cititorilor portalului DespreObezitate.ro de Chef Adrian Șipoteanu, bucătar șef Sinai, care oferă consultanță mai multor restaurante din Iași și din țară. Potrivit lui Șipoteanu, ”un echilibru în alimentație este esențial, iar noi trebuie să ne educăm să mâncăm”.

Regulile unui meniu sănătos și gustos

”Eu, când creez meniuri pentru restaurant sau meniuri speciale, de exemplu, pentru nunți, mese festive etc., încerc întodeauna să mențin un echilibru. Meniurile trebuie gândite și echilibrate, din punct de vedere caloric, prin modul de gătire, prin combinațiile de garnituri pentru carnea care se folosește și, bineînțeles, sosul”, a explicat bucătarul.

Structura meselor

”Începem cu micul dejun care, din punctul meu de vedere, este o masă foarte importantă. Un mic dejun trebuie să conțină ouă poșate, apoi servite cu pâine prăjită și sparanghel sau legume gătite la abur, lactate servite cu legume proaspete, cereale servite cu iaurt sau lapte. La prânz, la fel, o masă importantă, aici putem consuma supă cremă de legume sau ciorbe de legume, apoi carne de pui sau curcan cu piure sau legume la grătar, gătite la abur sau putem încerca și ceva mai greu, cum ar fi porc sau vită, iar după masa de prânz, ne putem alinta și cu un desert. Spre seară, trebuie sa evităm mâncărurile grele sau grase. Este indicat să mâncăm ceva ușor. Un pește, o carne slabă de pui sau curcan, paste sau salate”, a mai arătat chef Adrian Șipoteanu.

Schema de meniu propusă

mic dejun: ouă fierte sau poșate, legume înăbușite, platou cu brânzeturi, cereale cu lapte,

prânz: supă cremă de legume cu crutoane, curcan la cuptor cu piure de cartofi dulci, cartofi copți și sos de brânză, iar, la desert, placintă cu mere,

cina: un pește cu piure de țelină sau păstârnac cu sos de lămâie sau paste cu fructe de mare sau o salată de legume cu pui.