Ca o poveste bună, hrănirea are un început, un mijloc și un sfârșit. Începe cu apetitul care determină căutarea hranei, continuă cu mâncatul și se termină atunci când se satură și consumul de alimente este oprit.

La Colegiul de Medicină Baylor, Dr. Qi Wu, Dr. Yong Han și colegii lor au descoperit noi aspecte ale ultimei părți din acestă poveste care se referă la circuitele neuronale puțin cunoscute și neurotransmițătorii implicați în încetarea consumului de alimente.

Echipa a descoperit un circuit nou care conectează un subgrup unic de neuroni producători de dopamină cu neuronii din aval din creierul posterior (trunchiul inferior al creierului) și suprimă puternic aportul de alimente prin declanșarea sațietății la șoareci. De asemenea, au descoperit că medicamentul metilfenidat (MPH) aprobat de FDA mediază efectul său semnificativ de scădere în greutate prin activarea acestui circuit special, oferind posibilitatea ca reglarea acestui circuit să ajute oamenii să-și controleze greutatea.

„Mulți oameni se luptă cu controlul greutății, mâncând mai mult decât ceea ce are nevoie corpul, se adaugă kilograme în plus, care pot duce la obezitate și la un risc mai mare de afecțiuni grave precum boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Laboratorul nostru este interesat să ne îmbunătățească înțelegerea a ceea ce se întâmplă în creier în timpul hrănirii, cu speranța că descoperirile noastre ar putea ajuta într-o zi oamenii să își controleze mai bine greutatea.”, a spus Dr. Han.

NOI PERSPECTIVE A REGLĂRII CREIERULUI ASUPRA RĂSPUNSULUI DE SATURAȚIE

„Studiul actual se referă la un circuit din creier care ajută la reglarea precisă a dimensiunii porției de alimente consumate. Nu este vorba despre modul în care începi să mănânci, ci despre modul în care se termină. Este vorba despre răspunsul la satisfacție, care este la fel de important ca pofta de mâncare.”, a spus Dr. Wu, profesor asistent în pediatrie-nutriție și autorul principal al studiului.

Utilizând mai multe tehnici avansate pentru a studia funcția neuronală, inclusiv cartografierea circuitelor specifice celulelor, optogenetica și înregistrările în timp real ale activității creierului, cercetătorii au descoperit un nou circuit neuronal care conectează un grup unic de neuroni producători de dopamină numit DA-VTA cu neuronii țintă din aval cunoscuți sub numele de DRD1-LPBN, care reglează consumul de alimente.

Echipa a examinat activitățile celor două seturi de neuroni în timp ce șoarecii mâncau. Aceștia au observat că activitatea neuronilor DA-VTA a crescut imediat înainte ca animalele să se oprească din mâncat. Când cercetătorii au inhibat genetic acești neuroni, animalele și-au prelungit hrănirea, crescând drastic dimensiunea porției. Acest lucru sugerează că inhibarea circuitului a împiedicat răspunsul la saturație. De asemenea, au descoperit că îmbunătățirea activității neuronilor DRD1-LPBN, care primesc semnale de la neuronii DA-VTA, au generat în mod robust răspunsul la întrerupere a mesei.

Cercetătorii au descoperit că noul circuit a mediat efectul de scădere în greutate asociat cu administrarea medicamentului MPH, care este aprobat pentru atenuarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Au fost propuse alte circuite cerebrale pentru a regla hrănirea, dar cel pe care l-am descoperit este primul descris pe deplin pentru a regla dimensiunea porției prin semnalizarea dopaminei. Noul nostru studiu arată că un circuit care conectează neuronii care produc dopamină, un mesager chimic anterior cunoscut pentru reglarea motivației și a plăcerii, are un nou rol în controlul hrănirii prin reglarea dinamică a răspunsului la sațietate.”

Dr. Yong Han, primul autor al studiului și asociat postdoctoral în pediatrie-nutriție, Colegiul de Medicină Baylor

„Constatarea noastră că MPH suprimă hrănirea și reduce greutatea corporală la șoarecii de laborator prin întărirea circuitului neuronal susținut de dopamină, sugerează o potențială aplicare off-label a unei clase de MPH și derivați în combaterea obezității”, a adăugat Dr. Wu.

De asemenea, acest lucru are implicații pentru dezvoltarea viitoarelor medicamente bazate pe circuite, care pot oferi rezultate de reducere a greutății și eficacitate mai mare.

 

Sursă material www.news-medical.net.