Un anumit tip de celulă dendritică este responsabilă de deteriorarea țesutului care apare în steatohepatitele nealcoolice (NASH) la șoareci și oameni. Celulele dendritice provoacă un comportament agresiv, proinflamator, în celulele T, așa cum au descoperit recent cercetătorii de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) în colaborare cu colegii din institutele de cercetare israeliene. S-a observat că blocarea acestor celule dendritice ameliorează simptomele la șoareci, prin urmare, acest tip de abordare ar putea preveni dezvoltarea unor leziuni hepatice grave la pacienții cu NASH. Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Obezitatea este extrem de răspândită în lumea occidentală, iar 90% dintre cei afectați prezintă semne de degenerare grasă a ficatului. Menținându-și un stil de viață nesănătos pe o perioadă lungă de timp (dietă bogată în calorii, stil de viață sedentar), moartea celulelor hepatice are loc la aproximativ o cincime din aceste persoane, ulterior rezultând inflamația ficatului, denumită steatohepatită nealcoolică (NASH). NASH poate duce la fibroză hepatică, ciroză hepatică și cancer la ficat, afecțiuni ce pun viața în pericol.

Pe lângă rolul său binecunoscut în metabolism și în filtrarea toxinelor, ficatul are și o funcție strategică ca parte a sistemului imunitar, acționând ca linie principală de apărare împotriva tuturor toxinelor microbiene și a contaminanților alimentari care intră în organism din intestine prin vena portă. Pentru a îndeplini această sarcină, o întreagă armată de diferite celule imune patrulează ficatul.

„Am vrut să aflăm care celule imune sau inflamatorii din ficat stimulează NASH și leziunile hepatice asociate cu acesta”, a explicat Mathias Heikenwälder de la Centrul German de Cercetare a Cancerului. Cercetătorii DKFZ au abordat subiectul în colaborare cu colegii de la Institutul de Științe Weizmann și Centrul Medical Sheba din Israel. Analizând legătura dintre compoziția populației de celule imune din ficat și gradul de afectare hepatică legată de NASH, acest lucru le-a permis să identifice un anumit tip de celulă imună care stimulează progresia bolii, atât la șoareci, cât și la oameni.

Indicii de la șoarecii de laborator despre „junk food”

Pentru a investiga sistemul imunitar din NASH, cercetătorii au hrănit șoarecii de laborator cu o dietă lipsită de substanțe nutritive esențiale, dar îmbogățită cu lipide și cholesterol, o mâncare de tip junk food, și au observat dezvoltarea NASH. Au studiat celulele imune ale ficatului folosind secvențierea ARN cu o singură celulă și au descoperit un număr neobișnuit de ridicat al unui anumit tip de celulă, cunoscut sub numele de celule dendritice de tip 1 (cDC1), în ficatul șoarecilor cu NASH.

Acest fenomen nu s-a limitat la șoareci. În probele de țesut prelevate de la pacienții cu biopsie hepatică, cercetătorii au descoperit o corelație între numărul de celule cDC1 și gradul de afectare a ficatului tipic NASH. Aceștia au urmărit două canale de investigație. Au studiat șoareci modificați genetic lipsiți de cDC1. În plus, au blocat cDC1 în ficat folosind anticorpi specifici. În ambele abordări, activitatea cDC1 scăzută a fost asociată cu o scădere a leziunilor hepatice.

Celulele dendritice supraviețuiesc în mod normal doar câteva zile, fiind înlocuite continuu de sistemul imunitar. Cercetătorii au descoperit că deteriorarea țesutului de NASH modulează sistemul hematopoietic (sistemul hematopoietic este format din corpii responsabili pentru hematopoieză sau de producția elementelor celulare ale sângelui: globule roșii, globule albe și trombocite) din măduva osoasă, ca urmare a faptului că precursorii cDC1 se împart mai des și reface aprovizionarea mai ușor.

Material integral pe Hepat.ro