Copiii și tinerii ale căror mame au avut un indice de masă corporală mai mare de 30 în timpul sarcinii timpurii prezintă un risc crescut de a face boala ficatului gras. Acest lucru este arătat într-un studiu bazat pe registre de la Institutul Karolinska și Universitatea Harvard, publicat în Journal of Hepatology. Deoarece ratele de obezitate cresc și la femeile aflate la vârsta fertilă, tot mai mulți tineri sunt expuși riscului de a dezvolta boli ale ficatului gras, spun cercetătorii.

„Constatările sunt importante, deoarece obezitatea devine din ce în ce mai frecventă la o vârstă fragedă, iar ficatul gras determinat de supraponderabilitate este în creștere în lume. Dacă o tendință spre obezitate și boli ale ficatului gras poate fi «moștenită», aceasta poate avea consecințe asupra sănătății publice”, spune autorul principal al studiului dr. Hannes Hagström, profesor asociat la Institutul Karolinska.

Prin așa-numitul studiu ESPRESSO, în care au fost colectate biopsii hepatice din toate departamentele din Suedia corespunzând tuturor patologiilor, cercetătorii au identificat toți copiii și adulții tineri născuți după 1992 care, după prelevarea de țesuturi, au fost diagnosticați cu boala ficatului gras, care nu are legătură cu alcoolul (NAFLD), în total 165 de persoane.

Copiii aveau o vârstă medie de 12 ani, puțin peste 60% erau băieți și aproape jumătate aveau ficat gras cu fibroză. Grupul de control era format din copii și tineri, fără ficat gras asociat cu sexul și vârsta.

Din Registrul nașterilor medicale suedeze, cercetătorii au preluat apoi informații despre IMC-ul mamei (indicele de masă corporală) pe durata sarcinii timpurii. Copiii mamelor obeze (IMC peste 30) au fost de peste trei ori mai predispuși a fi diagnosticați cu afecțiuni hepatice grase comparativ cu copiii mamelor cu IMC normal în timpul sarcinii.

 

Articol integral pe Hepat.ro.