Asociația „Agricola Neam de Gospodari” lansează cel de-al treilea ghid de nutriție și alimentație, „un punct de start al unei conversații publice mai ample despre alegeri sănătoase și educație alimentară, pentru părinți și copii”, după cum informează un comunicat al organizației.

Această inițiativă vine ca răspuns la un context îngrijorător, atât la nivel global, cât și la nivel național. În ultimii 40 de ani, prevalența excesului ponderal a crescut de mai mult de patru ori, pentru segmentul de vârstă 5-19 ani, afectând circa 340 de milioane de copii și adolescenți din întreaga lume.

Sedentarismul, mâncatul emoțional și lipsa unei educații alimentare, printre principalele cauze

În România, în anii 2019-2020, obezitatea de cauză neendocrină a fost în topul afecțiunilor cronice la copii, pe locul doi, la nivel național, și pe locul întâi, în mediul rural.
Lipsa unui plan alimentar pentru întreaga familie, mâncatul emoțional sau compulsiv, lipsa activității fizice sau lipsa educației cu privire la măsurarea și interpretarea corectă a greutății și staturii copilului sunt cei mai frecvenți factori care stau la baza acestor statistici.

„Nu putem vorbi despre obezitate în rândul copiilor, fără a aduce la aceeași masă medici pediatri și nutriționiști, bucătari, psihologi sau consilieri în alimentație și mișcare”, a explicat Daniel Bitere, reprezentantul Asociației.

„Cauzele acestei probleme sunt atât de complexe și variate, încât doar o abordare multidisciplinară poate veni cu soluții practice, pentru părinți și mai ales pentru cei mici. Prin acest ghid, asta ne propunem: să lansăm în spațiul public o resursă cu adevărat utilă, care aduce la un loc informații valoroase din toate domeniile și rețete practice, pentru a ajuta familiile să construiască împreună obiceiuri mai bune și să asigure, astfel, un viitor mai sănătos pentru copii”, a mai spus Bitere.

Potrivit comunicatului citat, această ediție a ghidului de nutriție și alimentație este realizată cu sprijinul lui Chef Cezar Munteanu, al medicului primar pediatru Andreea Manda, consultantului în nutriție Alina Trifu, fotografului Cătălin Hladi, precum și al Asociației CLAR și Asociației Door2outdoor și poate fi accesată și descărcată gratuit aici.

În anii precedenți, Asociația a lansat alte două ghiduri dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice, respectiv școlilor, grădinițelor, cantinelor și taberelor.

Asociatia „Agricola Neam de Gospodari” s-a constituit și funcționează din decembrie 2018. Este o organizație care își propune să ajute la dezvoltarea comunității și a diverselor proiecte care aduc plus-valoare la nivel local și național, luându-și ca repere responsabilitatea și sustenabilitatea socială.