Sfârșitul anului trecut a marcat o nouă apariție editorială de interes: „Medicina stilului de viață în bolile cronice, prevenție dar și tratament”. Sub coordonarea Dr. Anca Hâncu și Prof. Florin Mihălțan, această carte lansează în România conceptul de medicina stilului de viață și reprezintă prima carte pe acest subiect la nivel european.

În carte se regăsesc 12 specialități medicale și se arată  felul în care stilul de viață poate fi factor de risc, element de prevenție sau chiar suport în tratament în boli precum: diabetul zaharat, dislipidemii, hipertensiune arterială, sindrom de intestin iritabil, afecțiuni endocrinologice, boala pulmonară cronică obstructivă sau boala cronică de rinichi. Personalități ale lumii medicale românești, profesori reputați din cardiologie, diabet, pneumologie, endocrinologie, gastroenterologie, alături de colegi mai tineri au creat o echipă de elită, reușind într-un timp record să dea viață acestui material util pentru orice specialitate, cu reflectare în prevenția primordială, primară și secundară.

Dintre autori amintim pe Prof Dr. Crina Sinescu, Prof. Dr. Gabriela Roman, Prof. Dr. Gabriela Radulian, Prof. Dr. Mircea Diculescu,Conf. Dr. Diana Păun, Sef de lucrări Dr. Ștefan Busnatu, conf. Dr. Cătălina Andrei. Cartea este disponibilă pe site-ul editurii medicale. Autorii își exprimă convingerea că prin oameni care cred în importanța stilului de viață, prin medici care sunt modele pentru pacienții lor se va dezvolta prevenția în România și acest concept inovator va fi transpus în practică.”

„Sănătatea se construiește în fiecare clipă prin decizii corecte, sau dimpotrivă se distruge. Succesul promovării sănătății va necesita o abordare diferită. Stilul de viață pornește de la deciziile mici, zilnice ale fiecăruia până la cele mari, toate cu impact pe termen lung… Prin crearea unui parteneriat medic-pacient se va putea crea abordarea motivațională potrivită care va schimba comportamente. Și totul începe astăzi, prin adoptarea pas cu pas a stilului de viață sănătos de către fiecare medic în parte”, scrie în carte Dr. Anca Hâncu, președintele Asociației medicale de prevenție prin stil de viață sănătos.