Material scris pentru platforma specializată DespreObezitate.ro de Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Hyperclinica Medlife Oradea.

Sărbătorile de iarnă, reprezintă momentul din an, în care ne strângem alături de familie în jurul mesei și putem astfel cădea ușor în extrema exceselor alimentare.

În prag de Sărbătoare, trebuie precizat că, mâncarea este mai greu digerabilă, fiind bogată în grăsimi saturate și glucide goale.  Este foarte important să fim atenți la porții și mai ales cum ne alimentăm la fiecare masă, să nu facem excese alimentare și mai ales să avem o cină ușoară.

Chiar și în perioada Sărbătorilor, cumpătarea este cuvântul de ordine. Putem să gustăm din fiecare, dar trebuie să avem grijă.

Dacă la masa de Crăciun sau de Revelion, dorim să gustăm din toate felurile, care pot fi antreu, felul 1, felul 2, desert, trebuie să reducem porțile.

Dacă totuși facem rabat și consumăm porții mari, avem șanse să creștem riscul de indigestie, diskinezie biliară până la colică biliară și acutizarea afecțiunilor preexistente, astfel încât să ajungem la urgențe.

La persoanele care suferă de diabet zaharat, cantitatea de glucide este importantă, deoarece excesul poate duce la glicemii necontrolate cu hiperglicemie.

Dacă persoana cu diabet, urmează terapie cu insulină, se va realiza ajustarea dozelor de insulină în funcție de cantitatea de glucide, consumate la o masă. Dar cel mai important, este să evităm excesul alimentar și să nu consumăm cantități mari de glucide.

Consumul de alcool trebuie să fie moderat, să nu uităm că vinul poate crește glicemia, pe când tăria o scade.

Excesele alimentare, abuzul de alcool pot declanșa probleme digestive, astfel încât să survină hiperglicemie, alterarea stării generale și chiar internare.

Ca atare, în această perioadă se recomandă:

  • consumul de legume cu frunze verzi și diversificarea legumelor;
  • reducerea alimentelor bogate în grăsimi saturate
  • desertul recomandat este simplu și realizat în casă, de exemplu evitarea celor cu glazură și foarte dulci;
  • ideal ar fi să avem o masă festivă de Crăciun și Revelion, nu zilnic, pornind de la Crăciun și până după Anul Nou
  • se recomandă fructe de sezon, dar niciodată combinate fructele cu desertul rafinat;
  • hidratarea cu apă este primordială și nu cu sucuri sau alcool
  • mișcarea trebuie să fie în rutina noastră și în această perioadă, măcar 30 minute zilnic

Vă doresc multă sănătate, Sărbatori Fericite și La Mulți Ani 2022!